Fél év alatt 22 ezer kilométert úszott egy szürke bálna

A Varvara nevű nőstény ezzel megdöntötte a leghosszabb ismert emlős migráció rekordját.

Fél év alatt 22 ezer kilométert úszott egy szürke bálna

A szürke bálnák a Csendes-óceán északi, partmenti vizeiben élnek, és két ismert populációjuk gyökeresen eltérően fest. Míg a kaliforniai és mexikói partok mentén úszkáló keleti csoport napjainkban több mint 17 ezer egyedet számlál, az orosz partvidék közelében élő ázsiai (vagy nyugati) populáció a legutóbbi, 2008-as „népszámlálás” során mindössze 130 egyedből állt, vagyis a kihalás szélére sodródott. A szakértők régóta úgy vélik, hogy a nyugati bálnák kritikus helyzete jelentős részben annak köszönhető, hogy a csoport teljesen izolálódott a keleti populációtól. A legújabb eredményekazonban arra engednek következtetni, hogy ez nem teljesen igaz.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói nemrégiben nyilvánosságra hozták, hogy 2011 novemberétől kezdődően minden idők leghosszabb emlős migrációját dokumentáltákaz ázsiai csoport egyik nőstényét követve. Az említett állat, Varvara 9 esztendős volt a vizsgálat idején, és Szahalin szigetétől a mexikói Cabo San Lucasig úszott el 172 nap alatt, összesen 22 511 kilométert téve meg útja során.

Bruce Mate és kollégái a szürke bálnák migrációjának jobb megismerése érdekében műholdas nyomkövetők segítségével követték hét ázsiai bálna mozgását. A vizsgálat második felére mindössze három jeladó maradt működőképes, az eredmények azonban így is rendkívül érdekesek. Mindhárom bálna kelet felé indult el Szahalin partjaitól, és az állatok az óceánt átszelve csatlakoztak a keleti bálnák csoportjához, és elkísérték ezeket rendszeres őszi, délre irányuló vándorlásuk során.

Az utóbbi években összesen nagyjából 30 ázsiai szürke bálnát észleltek az amerikai partok közelében, és mostani vizsgálat is megerősítette, hogy a két, korábban elszigeteltnek tűnő populáció időnként keveredik egymással. Varvara esetében például tanúi voltak a szakértők, ahogy a bálna Oregontól délre egy keleti bálnákból álló csoporttal együtt úszkál. Ez azért rendkívül érdekes, mert a fiatal bálnák rendszerint anyjukat követve sajátítják el a vándorlási útvonalakat, vagyis a nyugati bálnák amerikai feltűnése arra utal, hogy ezek az állatok a Csendes-óceán ezen vidékén jöhettek a világra, mondja Mate.

Ennek nyomán viszont felmerülhet a kérdés, hogy a nyugati csoport egyáltalán külön populációnak tekinthető-e, vagy csak az amerikai partoknál élő bálnák egy különösen messzire kalandozó családjáról van szó. A genetikai vizsgálatok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a két bálnapopuláció közt jól meghatározható eltérések vannak, a szürke bálnák kapcsán tehát a következő évekre is bőven marad megválaszolandó kérdés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward