Fekete lyukak gyűrűjét hozta létre egy galaktikus ütközés

A Földtől 300 millió fényévre található AM 0644-741 galaxist fényes röntgenforrások övezik a Chandra űrtávcső legújabb megfigyelései szerint.

Fekete lyukak gyűrűjét hozta létre egy galaktikus ütközés

A különös gyűrű Anna Wolter olasz csillagász és társai szerint rendkívül nehéz égitestekből, vagy neutroncsillagokból, vagy fekete lyukakból áll. A kutatók szerint a nagyon sűrű objektumok akkor keletkezhettek, amikor két galaxis ütközése megkavarta a csillagközi tér anyagát.

A rendszer jelenlegi helyén egykor egy spirálgalaxis létezhetett, amelybe azonban beleütközött egy kisebb, sűrűbb csillagrendszer. A kozmikus katasztrófa nyomán egy gyűrűgalaxis alakult ki, amelynek peremén összpontosult az égitestek és az anyag java, míg belsejében alig található valami.

Menet közben az egykori spirálkarokat övező gázfelhők is kifelé sodródtak, és amikor összeütköztek egymással, összeomlott anyagukból új csillagok kezdtek formálódni a táguló gyűrűben. Ezért látszik a látható fényben készült felvételeken a galaxis kéknek: a keletkezett csillagok ugyanis nagytömegű, nagyon forró, rövid életű égitestek, amelyek pár millió vagy pár tízmillió év alatt kifogynak az üzemanyagból.

Galéria megnyitása

Amikor aztán ezek a csillagok életük végére érnek, és felrobbannak, a helyükön vagy egy rendkívül sűrű neutroncsillag, vagy egy fekete lyuk marad hátra. Mivel a csillagok jelentős része vélhetően kettős rendszerek tagja volt (ahogy az univerzum csillagainak javára ez jellemző), ha egy-egy ilyen bináris rendszernek csak az egyik tagja vált ultrasűrű égitestté, az rögtön anyagot kezdett elszipkázni társától.

Az áramló anyag forró korongot formált a neutroncsillag vagy fekete lyuk körül, amely megfelelően magas hőmérséklet esetén nagy energiájú röntgensugarakat bocsát ki. Ezen a sugarakat, illetve a korongra merőlegesen formálódó relativisztikus jetek láthatta a Chandra űrtávcső, amikor lefotózta a különös galaxist.

A felvételen látható fényes pöttyök valószínűleg aktív fekete lyukak, vagy pedig társukkal táplálkozó neutroncsillagok (amelyek kellő mennyiségű anyag elfogyasztása után szintén fekete lyukká omolnak össze). Az aktív fekete lyukak a körülöttük lévő anyag sugárzása miatt ugyanis ironikus módon a legfényesebb égitestek közé tartoznak a világegyetemben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap