Fekete lyuk a szomszédban

Egy nemzetközi kutatócsoport úgy véli, hogy egy masszív fekete lyuk jelenléte lehet a magyarázat a mindössze 1270 fényévnyire lévő Orion-köd központjában található Trapéz csillaghalmaz különös viselkedésére. 

Fekete lyuk a szomszédban

Egy nemzetközi kutatócsoport úgy véli, hogy egy masszív fekete lyuk jelenléte lehet a magyarázat a mindössze 1270 fényévnyire lévő Orion-köd központjában található Trapéz csillaghalmaz különös viselkedésére. A mindössze 1‒2 millió éves halmazban rendkívül gyors mozgású csillagok találhatók, és kívülről úgy tűnik, mintha a rendszer a szétesés állapotában lenne. A halmazban a megszokottnál jóval több alacsony tömegű csillag található, a meglepően kevés nagy tömegű csillag pedig szokatlanul „fürge” az észlelések alapján.

A Trapéz szokatlan viselkedése sehogy sem illeszkedik a csillagok keletkezésével és eloszlásával kapcsolatos elképzelésekbe, így a szakértők hosszú ideje keresik a választ arra, hogy mi állhat a rejtély hátterében. Az ausztrál, német és cseh csillagászokból álló kutatócsoport ennek érdekében megalkotta a rendszer számítógépes modelljét, mégpedig olyan összeállításban, amely kezdetben az elfogadott elméleti alapvetéseknek megfelelő mennyiségben tartalmazott nehezebb és könnyebb csillagokat, majd ezek hosszabb távú viselkedését szimulálták.

A rendkívül kompakt rendszerből a modell szerint folyamatosan jelentős mennyiségű gáz áramlik kifelé a nagy tömegű, gyorsan mozgó csillagok intenzív csillagszelének köszönhetően. Ennek nyomán a halmaz gyors ütemben tágulni kezdett, és a nagy tömegű csillagok jelentős része kisodródott a centrális régiókból. Egy másik részük a központi részek felé vonzódott, ahol összeütköztek az ott található legnagyobb tömegű csillaggal. Az idők folyamán ez az égitest instabillá vált, és a Nap tömegének kétszázszorosát kitevő fekete lyukká roskadt össze.

A szimuláció gyakorlatilag a Trapéz halmazának összes megfigyelt tulajdonságát megmagyarázza. Egy ilyen nagy tömegű fekete lyuk jelenléte a közvetlen szomszédságunkban óriási lehetőség ezen rejtélyes égitestek közelebbi tanulmányozására, vélik a szakértők. 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward