Fejet cseréltek a sejtszinten manipulált férgek

Egy nemzetközi kutatócsoport a génállomány megváltoztatása nélkül vett rá laposférgeket arra, hogy egy másik faj fejét növesszék ki testükből.

Fejet cseréltek a sejtszinten manipulált férgek

Egy biológusokból és matematikusokból álló nemzetközi kutatócsoport a gének megváltoztatása nélkül érte el, hogy a kísérleteik során használt laposférgek más fajokra jellemző fejet növesszenek. A kutatás kiválóan demonstrálja, hogy az olyan meghatározó jellegek, mint például a fej formája, hiába vannak belekódolva a genomba, epigenetikai úton módosíthatók.

A kutatók a bioelektromos hálózatba történő elektromos beavatkozások révén változtatták meg az állatok anatómiáját, a fej formáján túl az agy alakját és a felnőtt őssejtek eloszlását is módosítva. A felfedezés segíthet megérteni, hogyan alakulnak ki egyes születési rendellenességek, illetve hogy hogyan működik a regeneráció, és a test elektromos hálózatának direkt befolyásolása révén új gyógyászati módszerek lehetnek kidolgozhatók.

Hosszú ideig úgy vélték a tudósok, hogy a genetikai anyagot tartalmazó kromatin állomány szekvenciái és struktúrája határozza meg az élőlények anatómiáját, mondja Michael Levin, a kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány egyik szerzője. A mostani kísérletekből viszont az derül ki, hogy ezek a fajspecifikus genetikai utasítások a fiziológiai hálózatok működésének átalakítása révén felülírhatók. A sejtek közti kapcsolatok elektromos befolyásolásával meg lehet változtatni a fej alakját és az agy működési mintázatát, ami komoly kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban is, hogy a gének és a bioelektromos hálózat normális esetben hogyan működik együtt a test szerkezetének kialakításában, teszi hozzá a kutató.

A szakértők egy lenyűgöző regenerációs képességekkel rendelkező örvényféreggel, a Girardia dorotocephala nevű fajjal kísérleteztek. A munka során megakadályozták a lefejezett állatok bizonyos sejtjei közti kommunikációt, amelyek erre más fajok fejét növesztették ki testükből. A kívánt fejformát és agyműködést annál könnyebb volt életre hívni, minél közelebbi rokonságban állt a két faj egymással. Ami még érdekesebb, a módosulások csak átmenetiek voltak. Miután a sejtek működésének befolyásolása megszűnt, a férgek elkezdték átalakítani fejüket, és lassan visszanyerték annak fajukhoz illő formáját.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward