Famegmunkálás MIT módra

Csak fel kell tölteni a terveket a rendszerbe, és onnantól kezdve elegendő centis-félcentis pontossággal dolgozni. A készülék úgy irányítja a vágófejet, hogy az pontosan a tervbeli vonalon maradjon.

Famegmunkálás MIT módra

Aki dolgozott már fával, az tudja, milyen bosszantó tud lenni, amikor órákat töltünk egy bútor részeinek megformálásával, aztán a darabokat lehetetlen egymáshoz illeszteni, mert nem voltunk elég precízek a vágásnál. Alec Rivers, az MIT villamosmérnöki és számítástechnikai karának (EECS) doktorandusza is így járt, amikor egy szimpla képkeretet próbált összeeszkábálni a nagyapjától örökölt felszereléssel. Akármilyen pontosan mért és vágott is, végül arra a következtetésre jutott, hogy puszta kézzel képtelen olyan precizitással dolgozni, hogy a darabok pontosan passzoljanak egymáshoz.

Hosszas kínlódás után úgy döntött, hogy hatékonyabb megoldást keres. Frédo Durand és Ilan Moyer segítségével nekilátott egy olyan műszer megalkotásának, amely képes automata módon kivágni az anyagból azokat a formákat, amelyeket a digitalizált terv megkíván. Az általuk megalkotott felsőmaró egy olyan kéziszerszám, amely precízen hozzáigazítja vágófejének helyzetét a terveknek megfelelőhöz, ahogy használója nagyjából végigvezeti a kívánt úton.

„Csak fel kell tölteni a terveket a rendszerbe, és onnantól kezdve elegendő centis-félcentis pontossággal dolgozni” ‒ mondja Rivers. „A készülék úgy irányítja a vágófejet, hogy az pontosan a tervbeli vonalon maradjon.”

Ehhez a rendszernek tudnia kell, hogy bármely időpillanatban pontosan hol helyezkedik el a megmunkálandó anyagdarabon belül. Éppen ezért a munka megkezdése előtt végig kell vezetni a munkadarab fölött a készüléket, és annak kamerája a felvett képek alapján összeállítja a felület „térképét”. Ha a felületnek nincs olyan jól megkülönböztethető mintázata, amely alapján a rendszer megállapíthatja a vágófej pozícióját, akkor valamiféle jelzésekkel (pl. matricákkal) kell erről gondoskodni.

Ezt követően fel kell tölteni a terveket, és el kell helyezni azokat az anyagfelület digitális térképén. Gyakorlatilag meg kell tervezni, hogy mit honnan vágunk majd ki. Ezt a tervet követi majd a gép, amely kamerája segítségével folyamatosan ellenőrzi, hogy éppen melyik résznél jár, precízen hozzáigazítva a fúrófejet a tervezett vágásokhoz.

A készülék a fejlesztők elmondása szerint jóval olcsóbban előállítható, mint a már létező automata vágóeszközök, a CNC-szerszámgépek. Ezek jóval nagyobb berendezések, amelyek csak akkora darabokat képesek kivágni, amelyek beférnek a munkaterületükbe. A nagyobb méretű részek kivágásához tehát óriási gépekre van szükség, amelyek nagyon drágák és óriási helyet is foglalnak.

A mostani fejlesztés azonban, mivel a felhasználóra támaszkodik a körülbelüli pozicionálás elvégzésében, elvileg bármilyen méretű és alakú darabot képes kivágni. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy egy hasonló rendszer átültethető legyen valamilyen nagyobb gépre, amely nagyobb formákat és más anyagokat is képes lesz átvágni, így például a hajógyártásban használatos acéllapok megformálásához is használható lesz.

A műszer célközönségébe tehát az hobbibarkácsolókon kívül az ipar gyakorlatilag bármely területe beletartozhat, hiszen az új technológiával egy kéziszerszámmal helyettesíthetővé válhatnak a legnagyobb vágógépek, amely számos iparágban nagyon hasznos lehet. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward