Ezüstös szuperanyagból készülhetnek a jövő téli ruhái

Az ezüst nanodrótos bevonatnak köszönhetően a textíliák a testhő 80 százalékát visszaverik, és a fémréteg révén az anyagot akát fűteni is lehet.

Ezüstös szuperanyagból készülhetnek a jövő téli ruhái

A Stanford kutatói újfajta, ezüst nanodrótokkal bevont textíliával álltak elő, amely forradalmasíthatja téli öltözködést és a fűtési szokásokat. Ahogy a fejlesztők elmondták, a fűtésre fordított tetemes energiamennyiségen legtöbbször úgy igyekeznek a spórolni a szakértők, hogy az épületek szigetelését próbálják hatékonyabbá tenni. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az esetek jelentős részében üres tereket és élettelen tárgyakat fűtünk.

A szakértők új stratégiája éppen ezért az emberek melegen tartására fókuszál, amelynek az egyik lehetséges módja egy új, minden eddiginél jobb hőtartású ruhaanyag lehet. A kutatók kísérleteik során ezüst nanodrótok oldatába mártották a textíliát, ami egyrészt növelte az anyag hőszigetelő képességét, másrészt lehetővé tette, hogy egy külső áramforrás rácsatlakoztatása révén aktívan fűthető legyen a ruha.

Az ezüst nanodrótokkal bevont anyag 90 százalékban visszaveria test által kibocsátott infravörös hősugarakat. Az átlagos ruhák csak testhő 20 százalékos visszaverésére képesek, így az új anyagból mindenféle külső energiák nélkül is figyelemre méltó téli ruhák készülhetnek. A fejlesztés kulcsa, hogy az ezüst nagyon kevéssé sugároz, így sokkal jobban hőszigetel, mint az átlagos textilek. Egy nagy részben ezüstből készült öltözet azonban kevéssé lenne praktikus vagy kényelmes, nem is beszélve az áráról. Az ezüst ráadásul a többi fémhez hasonlóan nem ereszti át a levegőt, így egy ilyen anyagból készült öltözékben a test által kipárologtatott víz lecsapódna a bőrre.

Mindezen problémákra azonban megoldást jelenthetnek az ezüst nanodrótok, amelyek az öltözék bevonatát alkotva kellően távol helyezkednek el egymástól ahhoz, hogy az anyag levegőzzön, hiszen a 0,2 nanométeres vízcseppecskék átjuthatnak rajta. A 300 nanométeres rések ugyanakkor túl picik ahhoz, hogy a test által kibocsátott 9 mikrométeres hősugarak észleljék ezeket, vagyis a testhő számára a lyukacsos anyag olyan, mintha egy egységes ezüstfilmből állna.

A magas reflektivitáshoz négyzetméterenként mindössze 0,1 gramm ezüst nanodrótos oldatra van szükség, amelynek csak egy aprócska töredékét teszi ki az ezüst, így a fejlesztés ára sem túl meredek. A szakértők ráadásul úgy vélik, hogy némi átalakítással olcsóbb fémek, például réz, nikkel vagy alumínium is használhatók lehetnek az ezüst helyett, így még kedvezőbb áron lehetne előállítani a speciális anyagot.

Ahogy már említettük, az ezüst nanodrótos bevonat a passzív hőszigetelésen túl aktív fűtésre is alkalmassá teszi a textíliát. A kutatók tesztek sorával igazolták, hogy nagy hideg esetén mindössze 0,9 volt befektetésével 38 °C-ra fűthető az anyag. A prototípusként elkészített textília a mosást is egész jól bírja, hőszigetelő és elektromos vezető képessége többszöri mosógépes mosás után sem romlott különösebben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward