Ezt láthatták az Apollo–13 Holdat megkerülő asztronautái

A NASA lenyűgöző 4K videót tett közzé, amelyben az űrhajósok nézőpontjából mutatják a Holdat és a Földet.

Ezt láthatták az Apollo–13 Holdat megkerülő asztronautái

Bár az Apollo–13 legénysége nem szállt le égi kísérőnkre, 250 kilométerre közelítették meg a Hold felszínét, így az égitest megkerülése közben kiváló rálátásuk nyílt a felszínre. A NASA most közzétett videója pedig pontosan ezt a látványt modellezi.

Az Apollo–13 eredetileg a Holdra indult 1970. április 11-én, azonban két nappal a startot követően, nem messze a Holdtól, egy zárlat miatti túlmelegedés okozta robbanásban megsérült az űreszköz műszaki egységének egyik oxigéntartálya. Mivel a balesetben az űrhajó elveszített oxigénkészletének javát, a küldetés innentől mentőakcióvá alakult át, amelynek célja az űrhajósok Földre való biztonságos visszajuttatása lett.

Mivel az Apollo–13 már majdnem a Holdnál járt a robbanás idején, az űreszközt nem lehetett egyszerűen visszafordítani. Az irányítók ehelyett azt ítélték a legbiztonságosabbnak, ha az űreszköz megkerüli a Holdat, és annak gravitációját kiaknázva egy hintamanőverrel indul vissza a Föld felé. A küldetés ezen részének legidegtépőbb szakaszában a Hold árnyékoló hatása miatt nyolc percre megszakadt a kapcsolat a legénységgel, akik azonban közben lenyűgöző látványban részesülhettek.

Az Apollo–13 12 kamerát vitt magával, ezek felvételeinek minősége azonban meglehetősen kezdetleges volt. Az Apollo-program egyetlen sikertelen küldetésének 50. évfordulója alkalmából ezért a NASA kutatói az LRO holdszonda képei alapján alkották újra azt a látványt, amely az űrhajósokat fogadhatta. Az LRO 2009 júniusa óta kering a Hold körül, három dimenzióban, rendkívüli részletességgel térképezve fel annak felszínét.

A nagyfelbontású szkennereknek és kameráknak hála, az LRO az Apollo-program leszállóhelyeit is rögzítette a Holdon hátrahagyott felszereléssel és a holdkompok leszállóegységeivel együtt. Bár a létrehozott videó nem valós ütemben mutatja az eseményeket, a lehető legpontosabban követi az Apollo–13 útját, és az űrhajóból látszódó látványt, beleértve azt is, ahogy a Föld előbukkan a Hold mögött, lehetővé téve a kommunikáció helyreállását az űreszköz és a Föld között.

A legénység tagjai, Jim Lovell, Jack Swigert és Fred Haise végül április 17-én étrtek vissza a Földre, és mindannyian épségben megúszták a kalandot.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap