Erősödő hullámzás a Jeges-tengeren

Az egykor folyamatosan jéggel borított területeken a szakértők egyre nagyobb hullámokat figyelnek meg, ami nemcsak a sarkköri hajózási útvonalakkal kapcsolatos terveknek vethet véget, de tovább gyorsíthatja a jég olvadását is.

Erősödő hullámzás a Jeges-tengeren

Közel 5 méter magas hullámokat mértek az Jeges-tenger nem sokkal ezelőttig folyamatosan jéggel borított részein a szakértők. A jelenség csírájában fojthatja el a sarkköri hajózással kapcsolatos reményeket, és a jégsapka olvadását is felgyorsíthatja. A hullámok ugyanis feltördelik a vékonyodó jeget, így egyre több napfény éri el az óceánt, ami gyorsabb olvadáshoz, még nagyobb szelekhez és erősebb hullámzáshoz vezethet.

Az Alaszka északi partjainál fekvő Beaufort-tengeren a legutóbbi időkig nem volt gond a hullámzással, hiszen a Jeges-tenger ezen szegletét állandó jégtakaró borította. Az elmúlt években azonban egyre hosszabb időszakokra ás egyre nagyobb területen vált jégmentessé a régió, így a kutatók 2012-ben megkezdték a nyílt víz viselkedésének tanulmányozását. Ennek keretében egy hullámmagasságot mérő szenzort horgonyoztak le a Beaufort-tenger középső részén.

Jim Thompson, a Washington Egyetem szakértőjének elmondása szerint igen valószínű, hogy a kutatócsoportja által megfigyelt fokozott hullámzás fontos szerepet játszik a jégolvadás felgyorsulásában, és az egyre hosszabbra nyúló jégmentes nyarak jelentkezésében is. A kutató és kollégája, Erick Rogers, a Tengerészeti Kutatólaboratórium munkatársa az eddigi adatok alapján egyre inkább úgy vélik, hogy a folyamat öngerjesztő volta miatt a jövőben egyre szélsőségesebb hullámzás jellemzi majd a régiót. A tengeri jég a múltban korlátozta a szél hatását, de ahogy a légáramlatoknak több terük van kibontakozni, egyre magasabb hullámokat korbácsolnak.

A gigantikus hullámok tehát az olvadozó Jeges-tenger állandó velejárói lehetnek a jövőben, ami jelentős következményekkel járhat. A partvonalak például alapvetően átformálódhatnak, ha egyre nagyobb és nagyobb hullámok verdesik őket, felgyorsítva bennük az eróziót. A jég gyorsuló olvadásának és a víz felkeveredésének hatására ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid felszabadulása várható a sarkvidékről, tovább fokozva az üvegházhatású gáz mennyiségét a légkörben.

A Beaufort-tenger nyílt vízfelületének mérete folyamatosan változik az egyes évek során. Míg április környékén még gyakorlatilag teljes területén fagyott a tenger, szeptemberben az utóbbi években már egy közel 1000 kilométer átmérőjű régiót tett ki a jégmentes rész. Bár az Északi-sark a hetvenes évek óta folyamatosan veszít jégtakarójából, 2002-től a folyamat kimutathatóan felgyorsult.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward