Erdőmérnökösködnek a japán örvös medvék

Az állatok lyukakat hoznak létre a fák lombjában, így több fény éri el a vegetáció alacsonyabban élő tagjait, és azok több gyümölcsöt képesek teremni.

Erdőmérnökösködnek a japán örvös medvék

A japán erdőkben kirándulók a fákra pillantva gyakran találkozhatnak úgynevezett medvepolcokkal. Ezek törött ágakból és levelekből létrehozott kis építmények, amelyeket a fákon gyümölcsöt kereső örvös medvék hoznak létre az ágak elágazódásaiban. Az örvös medvék Japánban honos alfajának populációja gyorsan zsugorodik: az állatok már csak két szigeten, Honsún és Sikokun élnek, és létszámuk már 10 ezer alá csökkent.

Bár Japán kétharmadát ma is erdő borítja, az őshonos erdőségek többségét mára körbekerített, felügyelt ligetekre váltották le, ahová a medvéket nem engedik be, így azok élőhelye egyre kisebb lesz. Ahol azonban még megtalálhatók ezek az állatok, ott aktívan részt vesznek környezetük alakításában, és bundás erdőmérnökökként járva a vidéket gondoskodnak arról, hogy növények több gyümölcsöt és magot hozzanak, derül ki egy új tanulmányból.

Takahasi Kazuaki, a Naganói Egyetem kutatója és kollégái egy helyi nemzeti parkban tanulmányozták, hogy az örvös medvék milyen hatással vannak az erdei ökoszisztémára. Vizsgálatuk során elsősorban a mongol tölgyekre összpontosítottak, mivel a medvék ősszel előszeretettel gyűjtik össze ezek makkjait. A kutatók azt tanulmányozták, hogy mennyi fény éri el a felszínt a medvepolcos fák alatt, illetve azon növények alatt, amelyekhez az állatok nem nyúltak hozzá.

Mint kiderült, az érintetlen fák környékén két fafaj és hat cserje kap annyi fényt, hogy gyümölcsöt képes teremni, a medvepolcos részeken azonban a lomkoronában a medvék által létrehozott lyukaknak köszönhetően hét fafaj és tíz cserje hoz gyümölcsöt. A fényviszonyok jelentősen átalakulnak a fára felkapaszkodó medvéknek köszönhetően, és ebből számos növény képes profitálni, mondják a kutatók. A több fényt kapó növények több virágot, és ezzel több magot is hoznak, ami javítja szaporodási esélyeiket. A medvepolcok építése közben keletkező lyukak ráadásul a szakértők szerint a beporzást végző állatok munkáját is megkönnyíthetik, vagyis a lombkorona megritkításával a környezet számos tagja jól jár.

A kutatók erre hivatkozva nevezik a medvéket az ökoszisztéma-mérnököknek, hiszen a faj tagjai a környezet fizikai átalakításával befolyásolják a napfény, mint fontos erőforrás hozzáférhetőségét más fajok számára. Hasonló szerepet töltenek be saját környezetükben a hódok vagy az afrikai elefántok is, a medvék közül azonban ez az első olyan faj, amely kiérdemelte ezt a címet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward