Épül a Facebook európai adatközpontja

Az Északi-sarkkör közelében fekvő svédországi Luleå-ban épül fel a Facebook első európai adatközpontja.

Épül a Facebook európai adatközpontja

Az Északi-sarkkör közelében fekvő svédországi Luleå-ban épül fel a Facebook első európai adatközpontja. A 45000 fő lakosságú város a svéd acélipar egyik központja, de bányászata és papíripara is jelentős.

A Facebook októberben jelentette be, hogy a svéd városra esett a választás, elsősorban kedvező klíma és a tiszta energiaforrások jelenléte miatt. A jeges környezet különösen vonzóvá tette a helyet, hiszen a szerverek hűtése állandó problémát jelent az adatközpontokban, és itt ez az év nyolc hónapjában minimális energia-befektetéssel megoldható.

A beruházás 3‒5 milliárd svéd koronába (326‒543 millió euró, 440‒734 millió dollár) kerül, a kivitelezés 300 építőipari dolgozónak teremt állást a következő évekre, magában az adatközpontban pedig 50‒60-an fognak majd dolgozni. Az acéltelep 1940-es megépülése óta ez a legnagyobb beruházás Luleå-ban, és a környékbeliek remélik, hogy más cégek is felfigyelnek a városra és a kedvező körülményekre.

A klimatikus viszonyokon túl fontos tényező volt a választásnál, hogy az adatközpont energiaellátását lehetséges elsődlegesen vízenergiából megoldani. A Lule nevű folyó szolgáltatja Svédország elektromos energiájának 9 százalékát, és évtizedek óta látja el árammal a városbeli ipartelepeket is.

Az adatközpont három 28000 négyzetméteres épületkomplexumból fog állni, melyek közül ez egyik építése már meg is kezdődött, ez a tervek szerint 2013 közepére kerül átadásra.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward