Építkező robotseregen dolgoznak az MIT-n

A pici robotok egy napon épületeket, járműveket és egyéb struktúrákat rakhatnak össze – akár az űrben vagy más égitesteken is.

Építkező robotseregen dolgoznak az MIT-n

Benjamin Jenett és Neil Gershenfeld robotjai érdekes átmenetet jelentenek a robotika jelenleg létező két nagy ága között. Ahogy Gerensheld mondja, napjainkban egyrészt léteznek drága, egyedi fejlesztésű, erősen specializált működésű robotok, másrészt vannak az olcsóbb, sorozatgyártható robotok, amelyek szélesebb alkalmazási spektrummal rendelkeznek ugyan, de kevésbé komplex működésűek.

A kutatócsoport által fejlesztett robotok (BILL-E) ugyanakkor változatos struktúrák megépítésére képesek, sokkal többet tudnak, mint a legtöbb sorozatgyártott robot, ugyanakkor felépítésüket tekintve jóval kevésbé összetettek és drágák, mint a magas szinten specializálódott robotok többsége. A BILL-E-k egyébként a gyakorlatban úgy néznek ki, mintha egy robotkart egy robotikus araszoló hernyóra szereltek volna: a karral képesek hozzáépíteni a szerkezethez, a „hernyóval” pedig ide-oda mozoghatnak azon.

A koncepció lényege, hogy a robotok kisebb, 3 dimenziós elemekből, voxelekből rakják össze a szerkezeteket. Ezek az elemek egyszerű csomópontokból és merevítőkből állnak, és könnyen egymáshoz kapcsolhatók. A könnyű darabok egyszerűen pakolászhatók, ugyanakkor összeillesztve nagyon komplex és nagy teherbírású szerkezetek hozhatók létre belőlük.

A fejlesztés talán legnagyobb újdonsága, hogy alapvetően más a robotok és az általuk létrehozott struktúra kapcsolata, mint amit megszokhattunk. ezek ugyanis nem külön-külön léteznek, hanem egységes, integrált rendszert alkotnak. Hogy ez mennyire így van, az a leginkább a robotok navigációs módszeréből válik nyilvánvalóvá.

Míg a mobil robotikus rendszerek java valamilyen külső tájékozódási rendszer (pl. GPS) alapján határozza meg helyzetét, a BILL-E-k nemcsak, hogy az általuk épített szerkezeten mozognak, de annak alapján navigálnak is. Vagyis a voxelekhez mérten lövik be saját helyzetüket, és ahogy hozzáépítenek a struktúrához, úgy bővül saját belső térképük is. Ez a fajta navigáció és együttműködés azért is érdekes, mert a pontosság, ahogy Jenett mondja, nem a robotokból „ered”, hanem a szerkezetből, amelyen mozognak, és amelyet építenek.

Galéria megnyitása

A BILL-E-k ráadásul többen együtt is képesek dolgozni, koordinálva működésüket, egy ilyen robotsereg pedig számos területen nagyon jól használható lehet, különösen olyan helyeken, ahol az emberi jelenléttől távol kell építkezni. Így a hasonló rendszerek nagyon jól használhatók lehetnek az űrben vagy más égitesteken, hogy helyben szereljenek össze struktúrákat így könnyítve meg a szállítást, illetve előkészítve az emberi űrhajósok érkezését.

Az ilyen szerkezeteknek továbbá nagy előnye az is, hogy mivel az elemek többféleképpen kombinálhatók, a struktúra könnyen átépíthető, így hozzáalakítható az aktuális körülményekhez, aminek szintén lehetnek előnyei az űr felfedezése során, de akár földi körülmények között is, ahol például moduláris házak építésekor.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap