Energiatermelés zászlókkal

Érdekes elgondolással állt elő egy francia kutatócsoport, amelynek tagjai a szél energiáját egy piezoelektromos anyag révén alakítanák át elektromos energiává.

Energiatermelés zászlókkal

Érdekes elgondolással állt elő egy francia kutatócsoport, amelynek tagjai a szél energiáját egy piezoelektromos anyag révén alakítanák át elektromos energiává. Az elképzelés szerint az anyagot zászlókra tennék, amelyek tartós szélben az anyag és a levegő találkozásainál fellépő instabilitások miatt kellő mértékben lobognának. Mivel a piezoelektromos anyagokban deformáció hatására elektromos feszültség keletkezik, ez a lobogás elegendő lehet ahhoz, hogy a zászlók hasznosítható mennyiségű elektromos energiát termeljenek.

Az ötlet technikai megvalósítása ugyanakkor nagy kihívás, hiszen olyan anyagot kell alkotni, amely nagyjából egyenletesen lobog (amit befolyásolnak a piezoelektromos rátétek, hiszen ezek megváltoztatják a szövet természetes mozgását), a rendszernek ugyanakkor a szél kiszámíthatatlansága miatt bírnia kell a jelentős energiaingadozásokat is. A francia szakértők egy ilyen, elmondásuk szerint optimálisnak tűnő rendszer terveit vázolták fel nemrégiben megjelent tanulmányukban. Az elképzelés alapjaiban formálhatja át a szélenergia hasznosításának módját, és akár a vízi áramlatokból (természetes vagy mesterséges vízfolyások, árapály stb.) történő energiatermelésben is alkalmazható lehet.

A kutatók elképzelése szerint a piezoelektromos anyagból készült foltok egy egyszerű zászló két oldalára kerülnek, és egy rezgőkörbe vannak kötve. A szakértők úgy találták, hogy ha a lobogás frekvenciája közel kerül az áramkör sajátfrekvenciájához, az egész rendszer rezonálni kezd, vagyis a megfelelő frekvencia eltalálása révén a zászló mozgásának amplitúdója és az energiatermelés is a lehető legnagyobbra fokozható, és ez az állapot stabilan tartható is.

A tesztek során a megfelelően beállított rendszerekben a közeg, legyen az levegő vagy folyadék, áramlásának apróbb felgyorsulásai és lelassulásai sem voltak hatással az optimális lobogó mozgásra. Az elrendezés másik nagy előnye, hogy rezonáló rendszerben a zászló alacsonyabb szélsebesség mellett kezd lobogni, mint normális esetben tenné, vagyis sokkal szélesebb határok közt alkalmas a szél energiájának kiaknázására.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward