Energiatároló papírt hoztak létre

A cellulóz és polimer keverékéből álló új anyag energiatároló képességben versenyre kelhet a szuperkondenzátorokkal.

Energiatároló papírt hoztak létre

Elektromos energia tárolására alkalmas papírt hoztak létre egy svéd, dán és amerikai kutatókból álló csoport tagjai. A nanocellulózból és polimerből álló anyag egy 15 centiméter átmérőjű, néhány tizedmilliméter vastag darabja 1 farad kapacitással rendelkezik, amivel versenyre kelhet a jelenleg forgalomban lévő szuperkondenzátorokkal. A különleges papír több százszor újratölthető, mielőtt jelentősen romlani kezdene kapacitása, és mindössze néhány másodpercig tart feltölteni.

„Kondenzátorként működő vékonyfilmek már léteznek egy ideje. Mi mindössze annyit tettünk, hogy egy erre alkalmas anyagot három dimenzióban gyártottunk le, vastagabb lapokat hozva létre” ‒ mondja Xavier Crispin, a kutatás vezetője. Az energiatároló papír ránézésre és tapintásra is műanyag-hatású, és ahogy a szakértők a gyakorlatban demonstrálták, annyira strapabíró, hogy akár origamizásra is alkalmas.

Az anyag szerkezeti alapját maximum 20 nanométer vastagságú cellulóz szálak adják, amelyeket előzőleg nagynyomású víz segítségével hoztak létre a vastagabb szálakból. Ehhez a vázhoz vizes oldat formájában elektromosan töltött polimert adnak hozzá, amely vékony bevonatot képez a szálakon. A szálak össze vannak gubancolódva, és a köztük lévő tereket folyadék tölti ki, amely elektrolitként funkcionál, mondja Jesper Edberg, a kutatás egyik résztvevője.

Az új anyag a világ jelenlegi legjobbja, ami az ionok és elektronok egyszerre történő vezetését illeti, így nem csoda, hogy kimagasló energiatároló képességekkel rendelkezik. A különleges papír kapacitása fejlesztői szerint néhány átalakítással még növelhető is lehet. Mivel pedig a jelenleg piacon lévő akkumulátorokkal és kondenzátorokkal ellentétben az energiatároló papír hozzáférhető, olcsó alapanyagokból áll, komoly versenytársat jelenthet ez utóbbiakkal szemben. További nagy erénye az új anyagnak, hogy alacsony tömegű, előállításához nincs szükség veszélyes vegyszerekre vagy nehézfémekre, és még vízálló is. Mint oly sok forradalmi technológia esetében, már csak arra kellene megoldást találni, hogyan lehet nagy mennyiségben előállítani a papírt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward