Energia a tengerből

Az OTEC iroda a Nemzeti Éghajlati Adatközpont részeként alakult, és feladata az volt, hogy megpróbálja kiaknázni az óceán felszíne és feneke közti hőmérsékleti különbségeket. 

Energia a tengerből

Még mostani bürokratikus világunkban is impresszív teljesítménynek számít, ha egy szervezet 13 éves működése során az égvilágon semmit nem tesz le az asztalra. Pontosan ez jellemezte az Ocean Thermal Energy Conversion (Óceáni Hőenergia Átalakítás, OTEC) engedélyeztető irodájának pályafutását: 1981-ben nyitottak ki, és 1994-es bezárásukig egyetlen engedélyt sem adtak ki.

Az OTEC iroda a Nemzeti Éghajlati Adatközpont részeként alakult, és feladata az lett volna, hogy megpróbálja kiaknázni az óceán felszíne és feneke közti hőmérsékleti különbségeket. Az elképzelés szerint turbinákat hajtottak volna meg a hőmérséklet különbségét kihasználva, és így termeltek volna áramot. Az ötletet a hetvenes évek olajár-emelkedése szülte, de ahogy az árak normalizálódtak, úgy lankadt az érdeklődés az alternatív energiaforrások kiaknázása iránt.

Napjainkban azonban a természetes energiák felhasználására való elképzelések virágkorát éljük, így újjáéledt az OTEC is, számol be cikkében az Economist. Számos cég munkálkodik az eredeti ötlet megvalósításán, köztük olyan óriások, mint a Lockheed Martin, de kisebb vállalkozások is, például az Ocean Thermal Energy Corporation of Lancaster, és úgy tűnik, elérhető közelségbe került a technológia megvalósítása. A legtöbb „hozzávalót” már más területek mérnökei kifejlesztették, számos felhasznált berendezés eredetileg mélytengeri olajfúrások során kapott szerepet. És mint tudjuk: az ingyenes energiaforrás ötlete csak addig marad vonzó, amíg kiaknázása sem kerül sokba.

Az OTEC tervek többségében egy alacsony forráspontú folyadékot ‒ általában ammóniát ‒ cirkuláltatnak egy csőhálózaton keresztül. Ez először egy ‒ a felszíni 25°C-os víz által átmelegített ‒ hőcserélőben nagy nyomású gázzá alakul, amely meghajtja a turbinát és áramot termel. A gáz ezt követően egy másik hőcserélőbe áramlik, ahol egy kilométeres mélységből felszivattyúzott, 5°C-os tengervíz segítségével lehűtik, így az adott nyomáson a gáz cseppfolyósodik, és az egész folyamat kezdődhet elölről. Elméletben bárhová telepíthető OTEC erőmű, ahol a felszíni hőmérséklet eléri a 25°C-ot, és a víz legalább egy kilométer mély.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma már ki is szemelt pár területet a technológia kísérleti telepítésére: ezek közé tartozik két sziget, Guam és Diego Garcia. Mindkét sziget egy amerikai támaszpontnak ad otthont, így legrosszabb esetben is remélik, hogy a technológia segítségével legalább ezek üzemanyag-fogyasztását csökkenteni tudják.

Az első kísérleti telep Hawaii-on lesz, ahol a Lockheed és a Makai Ocean Engineering egy tíz megawattos erőművet épít, amely a tervek szerint 2015-ben kezdi meg működését. Ha minden jól megy, akkor ezt 2020-ig egy 100 megawattos erőmű megépítése követi.

A nagyobb erőmű megvalósítása azonban további technológiai újításokat kíván. A mélyből a hideg vizet felszivattyúzó csőnek egy kilométeres hossza mellett 10 méter átmérőjűnek kell lennie ahhoz, hogy elegendő vizet juttasson a hőcserélőhöz. A csövet ráadásul olyan tartósra kell csinálni, hogy évtizedekig kibírja a nyílt óceánban. Ennek megvalósítása nem lesz olcsó mulatság, az előzetes számítások alapján a nagyobb erőmű megépítése egy milliárd dollárba fog kerülni.

Az Ocean Thermal Energy Corporation ennél kisebb lépésekben gondolkodik. Már megegyeztek a Bahamák kormányzatával egy kereskedelmi célú OTEC erőmű építéséről. Első körben ‒ egy 100 millió dolláros beruházás keretében ‒ a mélyből felpumpált vizet a nyaralóhelyek hűtésére használják majd, és a későbbiekben ezt a rendszert akarják kiegészíteni egy tíz megawattos erőművé. Az OTEC erőművet hűtésre is használva, valamint a termelt energia egy részét ivóvíz előállítására fordítva remélik megvalósítani a program gazdaságosabb működtetését.

Az első OTEC erőmű 1930-ban a Matanzas-öbölben, Florida partjainál épült. Teljesítménye 22 kW volt, de a szél és a sós víz hamar elpusztította. Nyolc évtizeddel később talán végre sikerül megvalósítani hosszabb távú működtetését és a technológiában rejlő lehetőségek valódi kiaknázását.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward