Emberi testszagot áraszt magából egy orchidea

A tompa sarkvirág a feltevések szerint a beporzását végző ázsiai tigrisszúnyogok magához vonzása érdekében alkalmazza a különös mimikrit.

Emberi testszagot áraszt magából egy orchidea

Az orchideák megtévesztés mesterei, egyes képviselőik nektárban dús virágokra emlékeztető kinézetet öltenek, hogy magukhoz vonzzák a potenciális beporzókat, holott valójában nem is kínálnak édes nedűt az állatok számára. Mások rothadó hússzagot árasztanak, megint mások pedig vagy úgy néznek ki, vagy olyan illatúak, mint egy nőstény rovar.

Tompa sarkvirág

A szakértők nemrégiben a mimikri egy új formáját tárták fel a több mint 22 ezer fajt számláló orchideafélék családján belül. Kiderült ugyanis, hogy olyan orchideák is akadnak, amelyek az emberi test szagát utánozzák, hogy így csalogassák magukhoz a normális esetben ránk specializálódott vérszívókat. Bár a szúnyogok alapvetően nem számítanak túlságosan hatékony beporzóknak, az északi félteke hidegebb régióiban elterjedt tompa sarkvirág (Platanthera obtusata) minden jel szerint ázsiai tigrisszúnyogra támaszkodik szaporodása biztosítása során.

Mivel a kérdéses orchideafaj nagyon ritkán kereszteződik legközelebbi rokonaival, amelyekkel sokszor szorosan egy csomóban él, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a szomszédos fajok képviselői valószínűleg úgy előzik meg a keveredést, hogy eltérő beporzókat vonzanak magukhoz. A teória tesztelése érdekében a Washington Egyetem kutatói zacskókat húztak a virágokra, hogy begyűjtsék azok illatát, majd minden mintát vegyi elemzésnek vetettek alá.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a tompa sarkvirág a virágok többségére jellemző illatanyagok mellett több, az emberi testszagra jellemző összetevőt is tartalmaz. Bár az orchidea „testszaga” annyira mérsékelt, hogy emberi orral alig-alig érzékelhető, a szúnyogok összetett érzékelő csápjaiban a molekulák nyomán elektromos aktivitás indul be, ami arra utal, hogy ezek az anyagok kulcsszerepet játszanak a rovarok virágokhoz vonzásában.

A kutatók a vizsgálatok következő szakaszában azt fogják tesztelni, hogy a szúnyogok valóban kedvelik-e ezeket a virágokat és azon belül az emberi illatanyagokat. A szakértők elmondása szerint a kérdés tisztázásának komoly gyakorlati haszna is lehet, hiszen a rovarokat leginkább vonzó kémiai anyagok azonosításával a jelenleginél hatékonyabb szúnyogcsapdák és szúnyogriasztók készíthetők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward