Emberi sejteken is tesztelték az új őssejt-előállítási módszert

A múlt héten érkezett a hír, hogy japán kutatók enyhe savas fürdővel közel totipotens sejteket állítottak elő egerek testi sejtjeiből. Azóta emberi sejteken is tesztelték az eljárást, és az első eredmények nagyon biztatóak.

Emberi sejteken is tesztelték az új őssejt-előállítási módszert

A múlt héten beszámoltunk egy rendkívül érdekes őssejt-előállítási módszerről, amely óriási hatással lehet az orvostudományra, ha emberi sejteken is működőképesnek bizonyul. Egy japán kutatócsoport felfedezte, hogy környezeti stressznek kitéve az egerek különböző testi sejtjei pluripotens őssejtekké alakulnak, jóval egyszerűbb és gyorsabb megoldást kínálva az őssejtek létrehozására, mint például az indukált pluripotens őssejtek (iPS) gyártása.

A STAP-sejtek ráadásul sok szempontból jobbak is, mint az iPS-sejtek, hiszen belőlük a jelek szerint extraembrionális szövet, vagyis a méhlepény szövete is létrehozató, így minden más mesterségesen újraprogramozott sejtnél közelebb állnak a totipotenciához. „Ha mindez emberi sejtekkel is végrehajtható, az mindent megváltoztat” – nyilatkozta a hírek kapcsán Rob Lanza, az Advanced Cell Technologies, egy őssejtkutatással és személyre szabott orvoslással foglalkozó biotechnológiai cég vezető kutatója.

A mindenkit érdeklő kérdésre jóval hamarabb megkaphatjuk a választ, mint vártuk, Charles Vacanti, a Harvard kutatója ugyanis bejelentette, hogy kollégáival emberi fibroblasztokat (kötőszöveti sejteket) tettek ki különféle környezeti stresszhatásoknak, és az eredményül kapott sejtek nagyon hasonló vonásokat mutatnak, mint a japán kutatás STAP-sejtjei. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen stimulusokat alkalmaztak, illetve annak tesztelése sem fejeződött be, hogy az újraprogramozott sejtek pontosan milyen potenciállal rendelkeznek, vagyis még vizsgálják, hogy ezek milyen más sejtekké képesek átalakulni.

Az emberi STAP-kísérlet első produktumai

Vacanti elmondása szerint az emberi sejteknek a kezelés után nagyjából egy hétre volt szükségük ahhoz, hogy az egér STAP-sejtekhez hasonló átalakulás jeleit mutassák. A kutató ugyanakkor hangsúlyozza, hogy előzetes eredményekről van szó, amelyek igazolásához alapos vizsgálatokra lesz szükség. „Még ha valóban STAP-sejteket kaptak is, akkor sem biztos, hogy ezek ugyanolyan potensnek bizonyulnak, mint az egerek sejtjei” – mondja Sally Cowley, az Oxford kutatója. Egyáltalán nem bizonyos például, hogy extraembrionális szövet előállítására is képesek lesznek az új sejtek, ami az egérkísérletek egyik legmeglepőbb, és legjelentősebb eredménye volt.

A pluripotens sejtekből bármilyen testi sejt kifejlődhet a placentán kívül, a totipotens sejtek viszont ennek létrehozására is képesek, vagyis alkalmasak arra, hogy belőlük egy teljes élőlény fejlődjön ki. A természetben totipotens sejtek egyetlen egy helyen fordulnak elő: a megtermékenyített petesejt első pár osztódása eredményezi ezeket. Az emberi totipotens sejtek kutatása nagyon szigorú szabályozás alá esik, egyrészt azért, mert beszerzésükhöz el kell pusztítani az embriót, másrészt mivel rendkívüli módon megkönnyítik a klónozást.

Sok szempontból jobb lenne tehát, ha az emberi STAP-sejtek „csak” pluripotensek lennének, ez mind a kutatók, mind az ellenőrző szervek életét nagyban megkönnyítené, véli Cowley. A szakértő szerint ugyanakkor lenyűgöző annak lehetősége, hogy a differenciálódott emberi sejtek ilyen mértékű átprogramozódásra lehetnek képesek. Az őssejtekkel kapcsolatos vizsgálatok és potenciális terápiás megoldások egészen mostanáig óriási kihívások elé állították a szakértőket. Ha a metódus bármilyen szinten működőképesnek bizonyul az emberi sejteken, azzal egészen új utak nyílhatnak meg a gyógyászatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward