Emberi bőrt nyomtatna a L’Oréal

A kozmetikai cég az 1980-as évek óta foglalkozik bőrminták növesztésével, az Organovo nevű bioprinter-startup segítségével azonban most felgyorsítanák a folyamatot.

Emberi bőrt nyomtatna a L’Oréal

Hogy egy kozmetikai cégnek sok emberi bőrre van szüksége, az nem jelent különösebb meglepetést. A L’Oréal az 1980-as évek óta foglalkozikemberi bőrminták növesztésével, hogy hatékonyabbá tegye saját termékeinek tesztelését. A francia kozmetikai vállalat most új lépésre készül, és közös projektbe kezdett a Forgács Gábor által alapított, Organovonevű, bionyomtatásal foglalkozó amerikai startuppal, hogy együttesen megfejtsék, hogyan lehet élő, lélegző bőrt nyomtatni.

Ahogy már említettük, a L’Oréal nem számít újnak a bőrgyártásban. Az állati tesztek visszaszorítása érdekében a cég az több mint harminc éve foglalkozik bőrnövesztéssel. Lyoni laboratóriumukban évente több mint 60 ezer emberi bőrmintát hoznak létre, ami összesen nagyjából 5 négyzetméternyi bőrt jelent. A minták egyenként fél négyzetcentiméteresek, és a legvastagabbak körülbelül 1 milliméteresek.

A jelenleg használt bőrnövesztési módszer azonban meglehetősen hosszadalmas, és költséges is. A bőrmintákat olyan szövetekből hozzák létre, amelyeket plasztikai műtéteken átesett betegek adományoznak a célra. A piciny bőrdarabokat vékony szeletekre vágják, majd sejtekre szedik szét. Ezeket a sejteket aztán megfelelő táptalajra helyezik, amely az élő testi környezetet igyekszik imitálni. Egy-egy minta nagyjából egy hét alatt készül el.

A kész bőrdarabkák felét a L’Oréal használja saját termékei tesztelésére, az éves „termés” másik felét pedig más kozmetikai cégeknek adják el hasonló célokra. Jelenleg kilenc különböző bőrtípus mintáit állítják elő, és a darabkákat egyenként körülbelül 70 dolláros áron kínálták 2011-ben. Az Organovo bevonásával azt remélik a L’Oréal mérnökei, hogy a bőrnövesztés felgyorsulhat és automatizálódhat a következő öt évben.

Az Organovo emberi szövetek háromdimenziós nyomtatásával foglalkozik, a bőrrel azonban eddig nem különösebben foglalkoztak. A test más részein kifejezetten otthon vannak, hiszen például a Merck munkatársaival közösen máj- és veseszövetek létrehozásán dolgoznak. A bőrnyomatás legfontosabb momentuma a „biotinta” létrehozás lesz, amely a kívánt bőrtípus több sejtből álló építőköveiből áll össze. A nyomtatás során ezeket helyezi majd egymás mellé az Organovo NovoGen Bioprinting Platformja. Bár a kész mintákat egyelőre csak tesztelésre szánják, a szakértők abban reménykednek, hogy a módszerrel egy napon személyre szabott, beültethető szöveteket is létre lehet majd hozni, így hozva helyre például a súlyos égési sérülésekből eredő károkat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward