Elválhat a Chrome a Chrome OS-től – Jól járhatnak a felhasználók

Az új koncepció értelmében a Chrome webböngésző akkor is frissülhet, ha az adott eszközre már nem érkeznek automatikus Chrome OS frissítések.

Elválhat a Chrome a Chrome OS-től – Jól járhatnak a felhasználók

A Google egy üdvözlendő változtatásra készül a Chrome OS esetében, amelynek köszönhetően sokkal tovább használhatják biztonságosan eszközeiket a vásárlók, mint jelenleg. Ebben a Lacros névre keresztelt projekt segít, amelynek célja, hogy a Chrome webböngészőt leválasztja a Chrome OS operációs rendszerről, így a webböngésző akkor is kaphat frissítést, ha az adott Chromebook esetében már véget ért az automatikus frissítési időszak (AUE).

A jelenleg is érvényben lévő gyakorlat alapján a Chrome aktuális kiadása a Chrome OS-sel karöltve frissül minden alkalommal, ami azért probléma, mert ha az adott eszköz esetében már véget ért a frissítések terjesztése, akkor nem csak a Chrome OS nem fog frissülni, de a Chrome webböngésző sem. Ez azért probléma, mert a frissítések nélküli webböngésző egyre inkább védtelenné válhat a különböző támadásformákkal szemben, valamint az esetleges biztonsági réseket sem foltozzák be, ami tovább csökkenti a biztonság szintjét.

Galéria megnyitása Az egyelőre nem derült ki, mikor lép életbe az új rendszer A Lacros pont ezen változtat, ugyanis a név a Linux and Chrome OS nevet takarja, vagyis a frissebb Chrome OS verziók esetében már egy külön webböngésző kerül „beépítésre”, ami lényegében a Chrome Linux verziója lesz. Ez a lépés segíthet a Chrome OS alapú eszközök hasznos élettartamának kitolásában, valamint a régebbi eszközök biztonságosabb internet-elérését is segítheti.

Hogy miért pont most kerül sor egy efféle változtatásra? Alighanem azért, mert rengetegen dolgoznak otthonról, illetve a digitális oktatás is kezd visszaszivárogni a mindennapokban a COVID-19 terjedése miatt, így egyre többen használnak Chromebookokat a mindennapi feladatok elvégzésére. A változás hatására a meglévő Chromebookokat sokan tovább használhatják, méghozzá biztonságosan, hiszen a webböngésző megkaphatja a szükséges frissítéseket azután is, hogy maga a Chrome OS már kiesett az automatikus frissítési szolgáltatásból.

A Chromebookok piaca egyébként kisebb hiányra lehetett felfigyelni az iskolakezdési időszak előtt, ugyanis megnőtt a kereslet a termékek iránt, ami persze nem meglepő – ilyen hiányállapotok egyéb szegmensekben is tapasztalhatóak voltak, illetve a későbbiekben is tapasztalhatóak lesznek.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Lacros projekt gyümölcsei mikorra érnek be, azaz mikortól lehet élvezni a Chrome OS-ről leválasztott Chrome webböngésző előnyeit, erről ugyanis nem adott tájékoztatást a Google. Amennyiben változás áll be az aktuális helyzetben, arról természetesen be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap