Elutasította a bíróság a CERN elleni keresetet

A felperes német hölgy azzal vádolta meg a CERN-t, hogy felelőtlen kísérleteivel minden földi élet megsemmisülését okozó fekete lyukakat fog létrehozni.

Elutasította a bíróság a CERN elleni keresetet

A münsteri bíróság megfelelő bizonyítékok hiányában elutasította azt a keresetet, amelyet egy német nő nyújtott be a svájci Nagy Hadronütköztető (LHC) leállítására. A hölgy azzal vádolta meg a CERN-t, hogy felelőtlen kísérleteivel minden földi élet megsemmisülését okozó fekete lyukakat fog létrehozni.

A bíróság átvizsgálta a CERN biztonsági jelentéseit, és semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a részecskegyorsító működése bármiféle veszélyt jelentene a közre. Mivel nem volt ok kételkedni a jelentések igazságtartalmában, a törvényszék úgy ítélte meg, hogy a felperes vádjait semmiféle elfogadható bizonyíték nem támasztja alá.

A nő korábban már a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróságon is megpróbálta leállíttatni a CERN tevékenységét, nem sok sikerrel.

A CERN kutatói júliusban jelentették be, hogy rátaláltak egy, az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon tulajdonságait hordozó szubatomi részecskére, amely létezésének bizonyítása a 2008-ban átadott LHC egyik fő célkitűzése volt. A Genf szomszédságában található létesítményben nagy energiájú protonnyalábokat ütköztetnek egymással, és az ütközések nyomán létrejövő reakciókat vizsgálják.

A mostani per nem az első hasonló jellegű megmozdulás a CERN ellen, néhányan szintén azért szeretnék leállítani a kísérleteket, mert attól félnek, hogy az LHC előbb-utóbb egy megsemmisítő gravitációs erejű fekete lyukat hoz létre, mások pedig attól tartanak, hogy a strangelet néven emlegetett egzotikus kvarkanyag-darabkák önmagukhoz hasonlóvá alakítva „felfalják” bolygónk anyagát.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward