Elrontottuk a paradicsomot – itt az ideje, hogy megjavítsuk!

A legújabb, nemesített paradicsomfajták ellenállnak a betegségeknek, rengeteget teremnek, jól bírják a szállítást, összességében tehát a termelők kedvencei. Kár, hogy semmi ízük. 

Elrontottuk a paradicsomot – itt az ideje, hogy megjavítsuk!

Az elmúlt évtizedek nemesítési törekvéseinek köszönhetően a paradicsom legújabb fajtái rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkeznek: termőképességük szinte hihetetlen, ellenállnak a betegségeknek és a termés még az elhúzódó szállítási időket is remekül átvészeli. Egyetlen aprócska probléma azonban akad vele: ezek a paradicsomok majdnem teljesen íztelenek. Ennek következtében aztán fogyasztói körökben egyre nagyobb igény mutatkozik a régi fajtákra, a tömegével termesztett új paradicsomot pedig aki csak teheti elkerüli.

Ez a probléma volt az egyik témája az American Association for the Advancement of Science idei konferenciájának is. A szakértők egyetértenek abban, hogy nemesítési folyamat során valahogy szem elől tévesztődött a cél, hiszen egy új fajtának nem kizárólagosan a termelői igényeket kell kielégítenie, hanem a fogyasztó ízlését is. A modern paradicsomfajták olyan termést produkálnak, amelyet a legtöbb ember nem szívesen eszik meg, és ez a nyilvánvaló gondokon túl komoly népegészségügyi problémákat is maga után von, hiszen egy olyan zöldségről van szó, amely köztudottan nagyon jótékony hatással van a szervezetre.

A szakértők úgy gondolják, hogy itt az ideje orvosolni a malőrt, és a biokémia, illetve a genetika eszköztárát felhasználva ízt adni a paradicsomnak. Harry Klee, a Floridai Egyetem kutatója több mint kétszáz különböző paradicsomfajta aromájának összetételét vizsgálta meg, és 68 különböző illat- vagy ízanyagot azonosított. Száz kiválasztott fajtát egy önkéntesekből álló csoporttal meg is kóstoltatott, és a résztvevőknek pontozniuk kellett az adott fajta ízét, illetve hogy általánosságban mennyire találták ehetőnek az elfogyasztott mintát.

A biokémiai vizsgálatok és az íztesztek végeredményeként megszületett a tökéletes paradicsom ízének receptje. Általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók szeretik, ha érezhetően édes a zöldség, de a legjobb ízhatás eléréséhez sós és fanyar aromák is kellenek. Az édesség foka nagyjából korrelál a termés cukortartalmával, de nem teljes mértékben. Az édes érzet kialakulásában ugyanis óriási szerepük a paradicsomban található illékony karotinoid-származékoknak is. Ezek egyfajta gyümölcsös, virágos illatot adnak a termésnek, amelyet így jóval édesebbnek érzünk annál, mint amit a cukortartalom indokolna.

Klee és kollégái szerint ez lehet a megoldás kulcsa, és úgy vélik, hogy viszonylag egyszerűen, némi keresztezéssel megoldható lehet, hogy az eddig íztelennek ítélt fajták szert tegyenek azon allélokra, amelyek lehetővé teszik ezen karotinoid-származékok fokozottabb termelődését, zamatosabbá téve a termést.

Ezt követően pedig már csak a modern paradicsom textúráján kellene valahogy változtatni…

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward