Elromlott a kínai holdjáró

Mivel egy mechanikai probléma miatt a Jütu  jelek szerint nem tudott alvó üzemmódba kapcsolni, erősen kétséges, hogy rendszerei túlélik-e a rendkívül hideg, két hétig tartó holdi éjszakát.

Elromlott a kínai holdjáró

Bár a kínai szakértők még reménykednek a javításban, könnyen lehet, hogy véget ért az ország első holdjárójának küldetése. A Jütu (Jáde nyúl) nevű rovert a december közepén landoló Csang-o ji-hao 3 szonda szállította égi kísérőnkre, 1976 óta az első irányított leszállást hajtva égre az égitesten. A holdjáróval való problémák múlt szombaton kezdődtek, pontosan azt megelőzően, hogy a Jütu rendszereinek a küldetés folyamán másodszorra is alvó üzemmódba kellett volna kapcsolniuk a közeledő holdi éjszaka idejére.

Egyelőre annyit tudni, hogy valamiféle mechanikai problémáról van szó, amely a felszín egy „komplikált” részén való áthaladás során következett be. Mivel a kínai illetékesek csak nagyon keveset árultak el a helyzetről, nem igazán világos, hogy mennyire súlyos a gond, viszont úgy tűnik, hogy ennek következtében a rover nem tudott alvó üzemmódba kapcsolni, így lehetséges, hogy nem éli túl a következő heteket.

A holdjáró és a szonda összesen 14 napot tölt teljes sötétségben, így ennek során nem tudják tölteni napelemeiket. Ezekre az időszakokra a tervek szerint gyakorlatilag teljesen lekapcsolták volna mindkét eszköz rendszereit, mivel a hőmérséklet mínusz 180 Celsius fokra süllyed, így inaktív állapotban nagyobb biztonságban vannak az érzékeny elektronikus komponensek. Ha tehát a Jütu nem volt képes megfelelő módon leállítani rendszereit, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a két hét rendkívüli hideg végeztével működőképesek lesznek.

A kínaiak holdmissziója az eltelt lassan másfél hónap alatt már jó néhány érdekfeszítő eredményt produkált. A landolóegység távcsövével megkezdte az égbolt tanulmányozását, ultraibolya kamerájával pedig a Föld plazmaszférájával kapcsolatosan végzett értékes megfigyeléseket. A Jütu közben üzembe helyezte röntgen spektrométerét és radarberendezését, hogy a második holdi éjszaka után megkezdje az égitest felszínének és felső rétegeinek tanulmányozását. A rover küldetése az eredeti tervek szerint legalább három hónapig tartott volna, és a szakértők abban reménykedtek, hogy a Jáde nyúl ennél hosszabb ideig is róhatja majd a Hold pusztaságait. Hogy ebből végül mi lesz, arra a jövő hét után kaphatunk választ, amikor véget ér a holdi éjszaka.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward