Először tesztelik az űrben az Oriont

A NASA legújabb személyszállító járműve a 2030-as évekre tervezett marsutazásra, és egyéb távoli célpontok elérésére készül.

Először tesztelik az űrben az Oriont

Két nap múlva, december 4-én kerül sor a NASA Orionnevű személyszállító űrjárművének első űrbéli tesztrepülésére. Ha minden a tervek szerint alakul, ez az űrhajótípus szállíthatja az első amerikai űrhajósokat a Marsra a 2030-as években. Az Apollo-program 1972-es befejeződése óta a mostani kezdeményezés az első olyan NASA-projekt, amelynek keretében alacsony Föld körüli pályán túlra kíván embereket küldeni az űrügynökség.

A mostani tesztrepülés során egy Delta 4 Heavy típusú hordozórakéta fogja a magasba emelni az emberi utasokat egyelőre nem szállító űreszközt. A startra a jelenlegi tervek szerint közép-európai idő szerint 13:05-kor kerül sor a floridai Cape Canaveral légibázison. A négy és fél órás út során az Orion a kétfokozatú rakéta révén több mint 5700 kilométeres magasságig fog emelkedni, miközben kétszer megkerüli a Földet.

Az űreszköz ezt követően 32 ezer km/órát megközelítő sebességgel visszatér a légkörbe, ahol külseje 2200 °C-ra hevül majd, alaposan próbára téve a hőpajzsokat. A légellenállás hatására a sebesség 480 km/órára mérséklődik, mielőtt egy sor kinyíló ejtőernyő tovább lassítaná az Oriont, amely útjának végén Kalifornia partjainak közelében belecsobban a Csendes-óceánba.

A 72 méter magas, tulajdonképpen három rakétából összeállított Delta 4 Heavy a világ jelenlegi legerősebb hordozórakétája, és az egyetlen rendelkezésre álló eszköz, amely képes Föld körüli pályára juttatni a 21 tonnás, 4 fő befogadására alkalmas Oriont. Ha a mostani tesztrepülés jól sikerül, a következő hasonló tesztre 2017-ben kerülhet sor. Ennek során a személyzet nélküli járművet egy több napos útra küldik majd, amelynek során a Holdat is megkerüli. Az első emberi utasok várhatóan 2021-ben próbálhatják ki az űrhajót.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward