Először nyomtattak embrionális őssejteket 3D-ben

Az eljárás akár a teljes mesterséges szervek létrehozása felé is megnyithatja az utat, feleslegesség téve az szervadományozást és örökre megszűntetve a szervezet számára idegennek minősülő szervek beültetésével járó kockázatokat. 

Először nyomtattak embrionális őssejteket 3D-ben

Egy specializált nyomtatási eljárás segítségével skót kutatók elsőként nyomtattak embrionális őssejteket 3D-ben. Az eljárás akár a teljes mesterséges szervek létrehozása felé is megnyithatja az utat, feleslegesség téve az szervadományozást és örökre megszűntetve a szervezet számára idegennek minősülő szervek beültetésével járó kockázatokat. Ez persze még odébb van, de a módszer viszonylag hamar helyet kaphat a gyógyszer-tesztelésben, ahol különösen fontos lehet minél hitelesebb háromdimenziós emberi szöveteken is kipróbálni az adott hatóanyagokat.

Manapság már lehetséges alkalmas sejtvonalakból laborkörülmények közt őssejteket növeszteni. Őssejtek a kifejlett szervezetből is kinyerhetők, például a csontvelőből vagy a köldökzsinórvérből, és ezeket már korábban is sikeresen használták háromdimenziós nyomtatásban. Az őssejtek felnőtt változata azonban bár ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, jóval kevésbé rugalmas, mint az embrionális őssejtek.

Bár az utóbbi években kiderült, hogy a felnőtt vagy szöveti őssejtek korántsem csak egyetlen irányba elkötelezettek, vagyis eltérő szöveti környezetben alapprogramjuktól eltérő sejtek létrehozására is képesek, az embrionális őssejtek azok, amelyek valóban pluripotensek, vagyis mindenfajta embrionális szövet létrehozására és korlátlanul osztódásra is képesek. A Heriot-Watt Egyetem és a Roslin Sejtlabor munkatársai most tehát kidolgoztak egy módszert, amellyel ezek a jóval érzékenyebb embrionális sejtvonalak is nyomtathatóvá válnak három dimenzióban.

A „biotintában” lebegő őssejteket a nyomtató olyan aprócska cseppekben viszi fel a felületre, amelyek legfeljebb öt darab embrionális őssejtet tartalmaznak, ilyen módon precízen meghatározott méretű és formájú sejtcsoportokat lehet belőlük létrehozni, amit az egyetem lent látható, őssejtekből kreált logójával demonstráltak a szakértők. A nyomtatási folyamatot a sejtek 99 százaléka sértetlenül átvészelte, így elsőre valóban nagyon bíztatónak tűnik a fejlesztés alatt álló módszer.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward