Először klónoztak felnőtt emberi sejtekből őssejteket

Egy 35 és egy 75 éves férfi bőrsejtjeinek DNS-ét ültették át emberi petesejtekbe, majd ezeket sikeresen osztódásra is bírták, egészséges embrionális őssejteket hozva létre a módszerrel.

Először klónoztak felnőtt emberi sejtekből őssejteket

Első alkalommal hoztak létre felnőtt emberi testi sejtek klónozása révén embrionális őssejteket. Az eljárás révén egy napon személyre szabott, beültethető szervek és szövetek lehetnek létrehozhatók, a dologgal kapcsolatban ugyanakkor számos etikai kérdés is felmerül.

Az első emlős sikeres klónozására 18 évvel ezelőtt került sor. Dolly, a bárány úgy jött a világra, hogy biológiai anyjának sejtmagi DNS-ét egy másik állat petesejtjébe ültették át. Az azóta végrehajtott hasonló próbálkozások során kiderült, hogy bár egyes emlős fajokat viszonylag egyszerű ilyen módon klónozni, mások esetében, többek közt az emberében is, a módszer kevéssé sikeres.

Az első igazi áttörésre az emberi klónozás területén tavaly került sor, amikor egy oregoni kutatócsoport sikeresen cserélte le néhány emberi petesejt génállományát. A kísérletek során kiderült, hogy vegyszerek megfelelő kombinációja, illetve elektromos stimulálás révén ezek a petesejtek megindíthatók az embrionális fejlődés útján. Shoukhrat Mitalipov és kollégái meg sem kísérelték egy élő emberi lény ilyen módon való létrehozását, azt azonban igazolták, hogy a klónozott embriókban található őssejtek egészségesek, és a szervezet gyakorlatilag bármilyen sejtje létrehozható belőlük.

A metódus során használt, beültetett DNS azonban ebben az esetben embriókhoz, illetve újszülöttekhez tartozott, nem pedig felnőttekhez. Orvosi szempontból ugyanakkor jóval hasznosabb lenne egy olyan eljárás, amelynek révén a páciens életkorától függetlenül bármikor lehetne klónozni számára különféle szöveteket. A Cell Stem Cell című folyóirat oldalain pedig pontosan egy ilyen módszerről adnak hírt egy nemzetközi kutatócsoport tagjai.

A szakértők Mitalipov technikájának egy módosított változatát használták a kísérletek során. Egy 35 és egy 75 éves férfi bőrsejtjeiből emelték ki a sejtmagi DNS-t, majd ezt petesejtekbe ültették, amelyeket aztán a vegyszeres kezeléssel osztódásra bírtak, egészséges őssejteket hozva létre a folyamat során. Az eljárás egyelőre meglehetősen nagy hibaszázalékkal működik: 77 próbálkozásból mindössze kettő járt sikerrel. Ezekből a klónokból azonban gyakorlatilag tetszőleges számú őssejt nevelhető ki, és a metódus fejlesztésével a szakértők szerint a sikeres próbálkozások száma is növekedni fog a jövőben.

Mindennek ellenére továbbra is kérdéses, hogy mennyire lesz igény egy ilyen eljárásra. Felnőtt testi sejtekből visszaprogramozott, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket már nyolc éve sikerrel állítanak elő, és bár ezek „tömeggyártásához” sincs egyelőre biztos módszer, létrehozásukhoz nincs szükség petesejtekre, mint a klónozásnál. A módszer ráadásul etikai problémákat is felvet, mert bár ahhoz, hogy egy élő emberi klón születhessen általa, még számos problémát meg kellene oldani, a technika kétségkívül közelebb hozza egy lépéssel ennek megvalósulását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward