Először kaptak lencsevégre egy formálódó bolygót

A születőben lévő gázóriás széles rést vájt a mindössze 450 fényévnyire található, LkCa 15 katalógusjelű csillag protoplanetáris korongjába.

Először kaptak lencsevégre egy formálódó bolygót

Az Arizonai Egyetem csillagászai az elsők, akik közvetlenül figyelték meg egy bolygó születését. A szakértők a mindössze 450 fényévnyire található LkCa 15 katalógusjelű csillag mellett kapták lencsevégre, ahogy egy gázóriás éppen formálódik. Ahogy Stephanie Sallum, az eredményről beszámoló tanulmány vezető szerzője elmondta, a rendszer a továbbiakban is izgalmas terepe lehet a bolygóképződés kutatásának, hiszen ezt időről időre felkeresve új információkat tudhatnak meg a csillagászok a folyamat részleteivel kapcsolatban.

Az LkCa 15-öt egy hatalmas gáz- és porkorong veszi körül. A Naphoz hasonló csillag mindössze 2 millió éves, és a hasonló korú égitestek körül megszokottnak számít az anyagkorongok jelenléte, amelyek a leendő bolygók és kisebb égitestek nyersanyagát adják. Az már a korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a korongban rések figyelhetők meg, amelyekről a szakértők azt feltételezték, hogy ezeket a formálódó bolygók hozhatták létre, ahogy egyre több anyagot gyűjtöttek magukba.

Az egyik ilyen résben 2012-ben egy szokatlan objektumot is észrevettek a kutatók, amelyről rögtön úgy vélték, hogy egy bolygókezdemény lehet. A bolygójelölt, amely a LkCa 15b elnevezést kapta, 16 csillagászati egységre van központi csillagától, ami a Naprendszerben nagyjából az Uránusz pályasugarának felel meg. Hogy tisztázzák, valóban egy leendő bolygót látnak-e, Sallum és kollégái egy hatalmas, két 8,4 méteres főtükörrel rendelkező binokulár, az arizonai LBT segítségével is megvizsgálták a rendszert.

A régióról az úgynevezett hidrogén-alfa hullámhosszon készítettek felvételeket, ugyanis ez a típusú sugárzás bocsátódik ki, amikor egy rendszerben a túlhevült anyag nagyobb tömbökbe kezd összeállni, vagyis csillagok és bolygók születésekor. (A módszert eddig bolygók tanulmányozására nem alkalmazták, a mostani vizsgálat azonban igazolta, hogy erre is kiválóan használható.) A felvételek alapján kiderült, hogy a csillag körül egy másik bolygó is formálódóban van (LkCA 15c), és valószínűleg egy harmadik bolygókezdemény is létezik a rendszerben, ennek megerősítéséhez azonban további megfigyelési adatokra lesz szükség.

Az LkCa 15b kapcsán különösen érdekes, hogy a bolygó 2 millió évvel képződésének megkezdése után még mindig anyaggal táplálkozik, mondják a kutatók. Az égitest elképesztő mennyiségű port és gázt kebelezett be a protoplanetáris korongból, amelyben méretes rést vágott. Ez azt sugallja, hogy mágneses mezeje legalább 20-szor olyan erős lehet, mint a Jupiter jelenlegi magnetoszférája. Mivel pedig a mágneses mezőt az égitest mélyén zajló anyagáramlások keltik, annak tanulmányozása révén a formálódó bolygó belsejébe is bepillantást nyerhetnek a tudósok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward