Először hoztak létre felnőtt emlősökben új hallósejteket

A hallósejtek pótlásával a nyolcvanas évek óta próbálkoznak a kutatók, ekkor derült ugyanis fény arra, hogy míg a madarak és a halak hallószervében ez természetes úton megtörténik, az emlősöknél nem működik a folyamat.

Először hoztak létre felnőtt emlősökben új hallósejteket

A halláscsökkenés jelentős problémát jelent világszerte, leggyakoribb oka pedig a csigában található hallósejtek, vagy hallószőrök megfogyatkozása. Ennek hátterében a túlságosan hangos környezetben eltöltött idő, a kor, különféle méreganyagok és fertőzések állhatnak, illetve egyes antibiotikumok és rék elleni szerek is pusztítják ezeket a sejteket. A problémát az okozza, hogy az emlősök hallósejtjei nem regenerálódnak, vagyis ellentétben a madarakkal és a halakkal, az elpusztult sejtek helyére nem lépnek újak. A különféle hallókészülékek és cochleáris implantátumok ugyan javítanak a betegek életminőségén, de magát az alapproblémát nem szűntetik meg.

A hallósejtek pótlásával a nyolcvanas évek óta próbálkoznak a kutatók, ekkor derült ugyanis fény arra, hogy a madarak és a halak hallószervében ez természetes úton megoldott. A génterápiás eljárások ugyan sikerrel kecsegtettek emlősökben is, azonban ezeket nagyon nehéz volt véghezvinni, és rendkívül invazív módszereket kellett alkalmazni, a dolog eredményességét pedig többen megkérdőjelezték.

Albert Edge, a Massachusetts Eye and Ear kórház és a Harvard kutatója kollégái segítségével új szemszögből igyekezett megközelíteni a problémát. Először is alapos vizsgálatokkal kiderítették, hogyan keletkeznek a hallósejtek. Arra jutottak, hogy a fülben felnőtt korban is megtalálható speciális őssejtek fejlődése során elsődlegesen a Notch nevű jelátviteli rendszer működése határozza meg, hogy az adott sejtből hallósejt lesz, avagy nem. Konkrétan az történik, hogy amennyiben a Notch jelez, a sejtekből nem lesz hallószőr.

Edge számára tehát világos volt a következő feladat: találni kell egy olyan anyagot, amely megakadályozza a Notch jeladását. Szerencsére több olyan gamma-szekretáz gátló, kísérleti Alzheimer-gyógyszer is létezik, amelyek pontosan azért nem kerülhettek piacra, mert az agyban kifejtett jótékony hatásaik mellett gátolják a Notch működését, és egyéb mellékhatásaik is akadnak.

A szakértők által kipróbált hatóanyagok közül végül az Eli Lilly and Co. által kreált LY411575 bizonyult a legalkalmasabbnak a feladatra. A mellékhatások elkerülésének érdekében a kutatók helyileg, a kísérleti egerek fülébe juttatva használták az anyagot. A kezelt halláskárosult egerek egy hónap alatt új hallósejteket növesztettek saját őssejtjeikből. Az új sejtek eloszlása nem volt egyenletes, leginkább a csiga mély hangok érzékeléséért felelős részén csoportosultak. Ez egyrészt enyhe csalódás volt, másrészt viszont könnyebben ellenőrizhetővé tette az új sejtek működőképességét. (A kezelés során biztosították, hogy az új hallósejtek fluoreszkáljanak, hogy el lehessen különíteni ezeket a meglévő, illetve a kezelés hatására esetlegesen regenerálódó, korábbi hallósejtektől.)

Az új sejtek a jelek szerint remekül működnek, és részben helyreállították az előzőleg hangos zajokkal megsüketített egerek hallását. A kutatók persze felhívják a figyelmet arra, hogy zajok következtében, és az öregedés vagy fertőzés hatására bekövetkező halláskárosodás azért nem teljesen egyforma, illetve meg kell még oldani az egyenetlenül növő új sejtek problémáját is, így a technika további tökéletesítésre szorul. Ez tehát csak az első lépés egy nagy reményekkel kecsegtető módszer kialakítása felé, amely azonban idővel sokkal jobb megoldást jelenthet, mint a jelenlegi cochleáris implantátumok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward