Először hoztak létre a laborban emberi ősivarsejteket

A sejtek az emlős embrionális fejlődés egyik legkorábbi szakaszában, közvetlenül a blasztociszta belső sejtjeiből képződnek.

Először hoztak létre a laborban emberi ősivarsejteket

Ősivarsejteket hoztak létre embrionális őssejtekből a Cambridge és a Weizmann Intézet kutatói, ezt pedig egészen mostanáig senkinek sem sikerült emberi sejtekkel megvalósítani. Miután az emlős petesejt megtermékenyül, osztódni kezd, és a létrejövő sejtcsoportból rövidesen kialakul a blasztociszta, amelyben már két jól elkülönülő sejtcsoport található. A gömbszerű szerkezet belső sejtjeiből, az embrioblasztból fejlődik ki az embrió, a külső sejtek pedig a méh szövetével együttesen alakítják ki a méhlepényt és a magzatburkot.

A belső sejtek pluripotens őssejtek, vagyis az embrionális szövetek mindegyike, valamint az ivarsejtek is létrejöhetnek belőlük. Ezen sejtek egy kisebb csoportja a fejlődés korai szakaszában ősivarsejtekké alakul, amelyek aztán később az utód nemétől függően petesejtekké vagy hímivarsejtekké válnak, a belső őssejtek többi képviselője pedig megkezdi a csíralemezek, majd a szövetek kialakítását.

„Az ősivarsejtek létrejötte az emlősök embrionális fejlődésének egyik legkorábbi állomása” – magyarázza Naoko Irie, a kutatás egyik résztvevője. Bár egerek és patkányok sejtjeinek felhasználásával már korábban is sikerült mesterséges körülmények közt újraalkotni ezt a folyamatot, most először emberi sejtekkel is megvalósult a mutatvány, folytatja a kutató. A munka során az is kiderült, hogy a rágcsálók és az ember embrionális fejlődése közt fontos eltérések figyelhetők meg már ebben a korai fázisban is, amelyek a későbbi kutatások szempontjából is lényegesek lehetnek.

A szakértők azonosítottákazt a gént, amely kulcsszerepet játszik abban, hogy az embrioblaszt pluripotens sejtjeiből emberi ősivarsejtek képződjenek. Érdekes módon a SOX17 nevű gén az egereknél nem kapcsolódik be a folyamatba. A génről korábban már igazolták, hogy működése fontos az endoderma, és a belőle fejlődő belső szervek létrejöttekor, arról azonban mindeddig senki sem tudott, hogy az emberi embriókban az ivarsejtek kialakításában is részt vesz.

A kutatócsoport azt is bizonyította, hogy az ősivarsejtek újraprogramozott felnőtt testi sejtekből is létrehozhatók. A felfedezés fontos szerephez juthat a termékenységi kezelések és az ivarszervek daganatos betegségeinek gyógyítása során. Ezen túl abban is segíthet, hogy végre megértsük, hogyan öröklődnek generációról generációra a gyakran környezeti hatásra kialakuló epigenetikai jellegek, amelyek a gének kifejeződését szabályozzák. Ennek folyamata egyelőre rejtély, annál is inkább, mert a mostani kutatás során kiderült, hogy az ősivarsejtek létrejöttekor a génszabályozásban kulcsszerepet játszó metilációs mintázat eltörlődik, ennek egyes elemei azonban az ősivarsejtből kifejlődő ivarsejtek által létrehozott utódban mégis megjelennek.

A kutatók által létrehozott embrioid, benne a zölddel jelölt ősivarsejtekkel

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward