Először csináltak emberi vérsejtekből éretlen petesejteket

A Kiotói Egyetem kutatói olyan ivarsejteket növesztettek, amelyek az emberi emberiókban a terhesség első három hónapjában alakulnak ki.

Először csináltak emberi vérsejtekből éretlen petesejteket

Az elmúlt években óriási előrelépések történtek a sejtek újraprogramozásának területén: a szakértők egyre többfajta sejtet tudnak létrehozni őssejtekké „visszacsupaszított” testi sejtekből. Ami forradalmi lehetőségekkel kecsegtet például a szervátütetés területén, hiszen ha minden jól megy, egy napon saját bőr- vagy vérsejtjeinkből növeszthetnek számunkra új májat vagy szívet a szakértők.

Bár az ivarsejtek hasonló módon való létrehozása – és vele az emberi szaporodás alapvető átformálásának lehetősége – jóval bonyolultabb feladat, ezen a téren is egyre biztatóbb eredmények születtek az utóbbi időszakban. Pár hete pedig megérkezett az eddigi legfontosabb áttörés híre is: egy japán kutatócsoport éretlen emberi petesejteket kreált vörösvérsejtekből. Bár a létrehozott sejtek még nem alkalmasak a megtermékenyítésre, az eredmény karnyújtásnyira hozta ennek lehetőségét is.

Az eredményt felmutató japán csapat nevéhez fűződik az előző fontos mérföldkő is. Szaitu Mitinori és kollégái 2016-ban egerek farkából vett sejtekből először úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPSC) hoztak létre, majd azokból olyan ivari őssejteket állítottak elő, amelyekből egyaránt fejlődhetnek petesejtek és spermiumok is. A sejteket aztán mesterséges petefészkekbe helyezték, ahol érett petesejtek fejlődtek ezekből, majd később meg is termékenyítették. A kísérletből nyolc egészséges egér született, amelyek azóta maguk is sikerrel szaporodtak.

Galéria megnyitása

Az átütő sikert követően a csapat azon kezdett gondolkodni, hogyan tudnák a módszert emberi sejtekre is alkalmazni. A legfőbb problémát a mesterséges petefészek jelentette, ez ugyanis az egeres kísérletben embrionális szövetekből készült, egy ugyanilyen „inkubátor” emberi létrehozása viszont etikai és technikai problémákba is ütközött volna. Egy másik felmerülő lehetőség az lett volna, hogy a petefészek szöveti sejtjeivé alakított iPSC-kből építik fel a konstrukciót, ez azonban rendkívül sok időt vett volna igénybe.

Végül azonban erre nem volt szükség, kiderült ugyanis, hogy a hibrid megoldás is működik – legalábbis egy bizonyos pontig. A kutatók ezúttal egy felnőtt nő vérének sejtjeiből hozták létre az ivari őssejteket, majd ezeket helyezték el az embrionális egérszövetekből készült petefészkekbe, amelyek élő Petri-csészékként szolgáltak a sejtek számára.

A petesejteket négy hónapig nevelgették a mesterséges petefészkekben, ahol azok genetikai mintázata lassacskán teljesen átformálódott: bennük új gének aktiválódtak, mások pedig elhallgattak, és működni kezdett az X-kromoszóma egy inaktív másolata is. Mindkét folyamat a petesejtek normális érésének természetes része. A folyamat végére a vérsejtekből ugyanolyan éretlen petesejtek fejlődtek, amelyekből az emberi embriókban a terhesség első három hónapjában alakulnak ki.

A kísérlet végére kapott sejtek tehát még nem alkalmasak a megtermékenyítésre, de a japánok kétségtelenül messzebbre jutottak az ivarsejtek testi sejtekből való létrehozásában, mint eddig bárki. Azt egyelőre a szakértők sem értik, hogy míg a mesterséges petefészkekben az egér őssejtekből érett ivarsejtek fejlődtek, az emberi sejtekkel miért nem történt meg ugyanez.

Galéria megnyitása
Vérsejtekből létrehozott éretlen emberi petesejtek (rózsaszín)

Valószínűleg arról lehet szó, hogy az egérszövetek nyújtotta környezetben nincs meg minden olyan molekuláris jel és tápanyag, amely a teljes éréshez szükséges lenne. Ez egyébként természetes körülmények között is rendkívül hosszú folyamat eredménye, hiszen az emberben is több mint egy évtizedre van szükség ahhoz, hogy a születés után az éretlen petesejtekből a pubertásra érett sejtek váljanak.

Hogy ehhez mi szükséges, az további vizsgálatokat igényel. És ha sikerrel járnak a kutatók, a probléma tovább bonyolódhat, hiszen azt, hogy a létrehozott petesejtek valóban egyenértékűek a természetes emberi ivarsejtekkel, csak úgy lehet igazolni, ha ezeket megtermékenyítik, és megvárják, hogy milyen utódok születnek a kísérletből.

Egy ilyen kutatás azonban törvényileg és etikailag is komoly mérlegelést igényel. Ha viszont minden akadályt sikerül elhárítani, a lombikbébik egy egészen új korszaka jöhet el, amelyben már nemcsak a megtermékenyítés történik a laborban, de az ivarsejteket is mesterséges körülmények hozzák létre, bármilyen nemű és korú donor testi sejtjeiből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap