Először azonosítottak egy exobolygó körül „holdképző” porkorongot

Az úgynevezett cirkumplanetáris korongok hasonlóan működnek, mint a bolygóképződésnek helyt adó, csillagok körüli porkorongok, csak éppen az előbbiekben a teóriák szerint nem bolygók, hanem holdak keletkezhetnek.

Először azonosítottak egy exobolygó körül „holdképző” porkorongot

Holdakból rengeteg van a Naprendszerben, hiszen majdnem minden bolygó rendelkezik legalább egy ilyennel. Ezek az égitestek többféleléppen is létrejöhetnek, elképzelhető például, hogy egy bolygó utólag fog be magának egy másutt keletkezett kisebb égitestet, vagy hogy – ahogy a Hold esetében valószínűleg történt – a kísérő egy becsapódás nyomán a bolygó anyagából formálódik. És az is lehetséges, hogy a hold a bolygóval együtt jön létre, ahhoz hasonló módon formálódva egy porkorong anyagából.

Bár a Naprendszeren bolygókból immár több mint 4000-et ismerünk, exoholdat egyelőre nem sikerült felfedezni. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek az égitest az univerzum más vidékein ritkábban lennének, mint nálunk, hanem sokkal inkább arról lehet szó, hogy ezeket nagyon nehéz észlelni a jelenlegi megfigyelési módszerekkel. Egy közeli csillag körül keringő, nagyon fiatal bolygó körül azonban pontosan olyan körülményeket figyeltek meg nemrégiben a szakértők, amelyek közt véleményük szerint hold(ak) jöhet(nek) létre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hold vagy holdak valóban alakulnak-e a planéta körül, de annyi bizonyos, hogy most először sikerült nagy megbízhatósággal olyan anyagkorongot megfigyelni egy exobolygó körül, amiben egy lehetséges lehet. A megfigyeléseket a chilei ALMA távcsővel végezték a szakértők, amely a milliméteres és szubmilliméteres tartományban vizsgálja az eget, így kiválóan alkalmas a bolygó- és holdképződés poros körülményeinek megfigyelésére.

Galéria megnyitása

Így fedezték fel a kutatók a PDS 70 nevű rendszert, amely nagyjából 5 millió éves, és 370 fényévre található tőlünk. A központi csillag körül egy protoplanetáris korong található, amelyet először 2002-ben észleltek, és amelyben tavaly a VLT segítségével sikerült közvetlenül észlelni egy formálódó bolygót. Utóbbi 3,5 milliárd kilométerre kering csillagától, és gyorsan növekszik. Idén aztán még egy bolygót találtak a rendszerben: az előbb említett PDS 70b által vájt rés külső pereméhez közel, 5,3 milliárd kilométerre a csillagtól van egy másik planéta is, a PDS 70c.

Az ALMA utóbbi bolygót vizsgálva azt jóval fényesebbnek találta, mint amit előzetesen vártak a szakértők. Erre a legegyszerűbb magyarázat pedig az, hogy a bolygót magát is egy anyagkorong, egy úgynevezett cirkumplanetáris korong öleli körbe, és ez a meleg, sűrű porfelhő teszi olyan fényessé az égitestet a távcső képein. A korong jelenleg már nem tartalmaz nagyon sok anyagot, ami azt sugallja, hogy a bolygóképződés a végéhez közeledik, és az anyag javát már magába építette a planéta.

Galéria megnyitása

A bolygót tápláló korongban azonban holdak is képződhetnek, és ehhez még bőven van benne elég anyag. A porkorong tömege a becslések szerint egytized földtömeg körüli lehet, és a Hold tömege nyolcvanad része a Földének. Szóval rengeteg anyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy abból hold vagy holdak formálódjanak.

A PDS 70b kapcsán az ALMA érdekes módon nem látott hasonló anyagkorongot. A kutatók megfigyeltek ugyanakkor egy porfelhőt, amely közel van ugyan a bolygóhoz, de attól függetlennek tűnik. A szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy egy, a bolygót követő porfelhőről van szó, amely megrekedt a planéta és a csillag L5 Lagrange-pontjában, ahol a két égitest gravitációja kiegyenlíti egymást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap