Elkészítette első Mars-fotóját az ExoMars

Az ESA és a Roszkozmosz új marsszondája, amely októberben ér a vörös bolygóhoz, 41 millió kilométerről kapta lencsevégre célpontját.

Elkészítette első Mars-fotóját az ExoMars

Az Európai Űrügynökség és a Roszkozmosz közös űrszondája június 13-án, 41 millió kilométerről kapta lencsevégre célpontját, amelyet idén októberben fog elérni. A március 14-én útjára indult szonda teljes, 500 millió kilométeres útjának mostanra nagyjából a felét tette meg. A szonda két részből áll, amelyek közül a Trace Gas Orbiter (TGO) a vörös bolygó körül áll pályára, míg a Schiaparelli nevű leszállóegység landol a planétán.

A mostani felvételt a TGO kamerája készítette, amelyet egy hónappal a startot követően egyszer már teszteltek ugyan, de ez az első alkalom, hogy a Marsot fotózta. Bár a kép meg sem közelíti a bolygóról eddig készült nagyfelbontású képeket, illetve azokat sem, amelyeket ugyanez a szonda néhány hónap múlva a planéta közeléből fog hazasugározni, a felvétel sikeres elkészítése fontos mérföldkő a képalkotásért felelős csapat számára

„Az eddig elkészült fotók megerősítették a műszer érzékenységét és pontosságát” – mondja Antoine Pommerol, a Berni Egyetem kutatója, és a CaSSIS nevű színes sztereokamera egyik felelőse. „Úgy tűnik, hogy a rendszer jól fókuszál, és a jelszint az előrejelzéseknek megfelelően alakul.” A nagyobb földi távcsövek és a Hubble persze még egy darabig sokkal jobb képeket tud készíteni a bolygóról, de ahogy az ExoMars egyre közeledik célpontjához, ez lassan megváltozik majd.

A CaSSIS működési elve

A CaSSIS egyik fontos feladata lesz a Marshoz érve, hogy 4,5 méter/pixeles domborzati felvételeket készítsen a bolygó felszínéről, és így felderítse a jövőbeni küldetések számára ideális leszállóhelyeket. Az ExoMars-csapat tagjai már menet közben igyekeznek minél pontosabban kalibrálni a műszereket, hiszen az út utolsó szakaszában nagyon felpörögnek majd az események.

A TGO a tervek szerint október 19-én áll Mars körüli pályára és ugyanezen a napon landol a Schiaparelli is, amely három nappal korábban válik le a keringő egységről. Míg a Schiaparelli elsődleges célja a landoláshoz szükséges technológiák működésének tesztelése, a TGO négy különböző műszerrel vizsgálja a marsi légkör ritkább gázait, különös tekintettel a metánra, amelynek jelenléte egyaránt utalhat aktív geológiai és biológiai folyamatok jelenlétére a Marson. A metán forrásainak azonosításában szintén fontos szerepet kaphat a sztereokamera.

A Ehhez hasonló felvételek várhatók a sztereokamerától

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward