Shop menü

ELINDULT A YOUTUBE SHORTS

A szolgáltatás rövid videóknak a gyors megosztását teszi lehetővé, akár meglévő felvételekből kivágva.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elindult a YouTube Shorts

A YouTube égisze alatt a Google már hónapokkal ezelőtt elkezdte tesztelni azt a szolgáltatást, ami lényegében a TikTok egy klónjaként fogható fel, de politikailag korrektebb talán úgy fogalmazni, hogy válasz a TikTokra. A fejlesztők arra számítanak, hogy szép sikereket fog elérni az újdonság, és nem alaptalanok a várakozásaik.

Galéria megnyitása

A YouTube Shorts egy ideje már futott előzetes tesztelés keretében, és eléggé jó számokat produkált, attól függetlenül, hogy eddig még ez egyáltalán nem volt cél. A mostanáig tartó tesztidőszakban a hibáknak a felderítése az elsődleges, de a Shorts már ebben a szakaszban megalapozta a népszerűségét. Több mint 3,5 milliárd megtekintést hoztak össze az első próbálkozások során megosztott videók.

Még most is béta állapotban van a Shorts, de már nincs korlátozás a felhasználói oldalon, szóval már nemcsak kiemelt fiókokról lehet ilyen felvételeket posztolni. Az új funkció arra nyújt lehetőséget a felhasználóknak, hogy kifejezetten rövid, de velős videókat oszthassanak meg a követőikkel – jellemzően álló képformátumban.

Galéria megnyitása

A videó feltöltésére szolgáló gomb megnyomása után rögtön látható lesz az alkalmazásban a Shorts készítésére szolgáló gomb. Ezt megnyomva az app azonnal a kamera képére fog váltani. Itt a felhasználóknak lehetősége lesz majd arra, hogy zenét tegyenek a videójuk alá, ami azért érdekes, mert ezért a YouTube pont, hogy letiltani szokta a felvételeket. A Shorts azonban már asztalra tartozik ebből a szempontból, itt teljesen ingyen lehet a zenéket felhasználni. A felvétel gombot egy videóban többször is lehet használni, így néhány másodperces jeleneteket külön is meg lehet örökíteni egy Shorts felvételen belül.

A TikTok elképesztően sokféle effektet és egyebet vonultat fel, ami a YouTube Shortsra nem jellemző. Itt a videó beillesztése mellett lehet a felvételeket például gyorsítással vagy lassítással érekesebbé tenni. Betehető visszaszámláló is, amivel feldobható a videó például kihívások esetén. A megosztás előtt a videót meg lehet nézni, és nem kell azonnal posztolni, ha nem elégedett az ember, akkor újra veheti. Ha minden rendben van, akkor pedig lehet tovább menni, ahol részletek állíthatók be, és felvehető például a #shots címke, hogy többen megtalálják a videót a YouTube-on.

Galéria megnyitása

Egyelőre még nem globális rajtról beszélhetünk egyébként. A hazai felhasználók például ne siessenek megnyitni a YouTube-ot, hogy kipróbálhassák az újdonságot. Egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban lehet ezt a fejlesztést kihasználni. De szerencsére arról nincs szó, hogy ez exkluzívan az USA-nak szólna, hamarosan nemzetközileg is elérhető lehet majd a Shorts.

A TikTok konkurensei folyamatosan szaporodnak, ami nem meglepő, hiszen a főleg fiatalok körében terjedő szolgáltatás már elérte az 1 milliárdos aktív felhasználói tábort. Nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban újabb vállalat rukkolna elő valamilyen hasonló fejlesztéssel. A YouTube nem az első volt, aki lemásolta a szolgáltatást, például az Instagram (Facebook) is nyújt mostanra ilyen lehetőséget, a közösségi képmegosztó esetében ezt Reelsnek hívják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére