Elhunyt Jack Tramiel, a Commodore alapítója

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Jack Tramiel a Commodore alapítója és a számítástechnika iparának egyik úttörője. Tramiel cége 1982-ben dobta piacra a Commodore 64-et. 

Elhunyt Jack Tramiel, a Commodore alapítója

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Jack Tramiel a Commodore alapítója és a számítástechnika iparának egyik úttörője. Tramiel cége 1982-ben dobta piacra minden idők legnépszerűbb gépét, a Commodore 64-et.

Tramiel a lengyelországi Łódź városában született 1928-ban zsidó családban. Túlélte az auschwitzi koncentrációs tábor borzalmait, és 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált. Gyakran hangoztatta, hogy a holokauszt után nincs olyan nehézség, amelyen ne tudna túllépni.

Tramiel 1948-ban csatlakozott az amerikai hadsereghez, ahol a fő feladata írógépek javítása volt. 1955-ben Torontóba költözött, és megalapította a Commodore Business Machines nevű céget, miután realizálta, hogy a kanadai törvények értelmében importálhat exkluzív olasz írógépeket. A cég a behozatalról rövidesen átállt a gyártásra. A hatvanas évek elején betörtek az amerikai és az európai piacra a japán gyártmányú mechanikus összeadó gépek. Ennek hatására született meg az új, rendkívül sikeres Commodore-részleg, amely asztali számológépek előállításával foglalkozott.

Tramiel Japánban tett látogatás után a Commodore a digitális karórák és számológépek piacán próbált szerencsét. Az eredmény nem sokat váratott magára: 1969-ben a Commodore dobta piacra az első amerikai elektronikus zsebszámológépet, a C108-at, amelyben egy a Texas Instruments által készített chip volt található. A hatvanas évek végén a cég a Szilícium-völgybe költözött, és a gyorsan jött siker majdnem a véget is jelentette: a Texas Instruments ugyanis elkezdte gyártani saját számológépeit, amelyeket sokkal olcsóbb áron dobott piacra, mint korábbi partnere.

Tramiel ekkor megvásárolta a MOS Technology nevű chipgyártó céget, hogy a teljes eszközfejlesztést és gyártást cégen belül tudja tartani. A MOS-hoz még 1975-ben csatlakozott Chuck Peddle vezetésével néhány mérnök, akik addig a Motorolánál dolgoztak a 6800-as mikroprocesszoron. Új cégüknél a 6800 közvetlen konkurenciájaként kifejlesztették a 6501-et, a Motorola azonban perre vitte a dolgot, és sikerült is több százezer dollárt kihajtania a MOS-ból, így a kis vállalkozás hamarosan komoly pénzügyi problémákkal nézett szembe. Ekkor jött a Commodore ajánlata, amelyet gyorsan el is fogadtak. Tovább folytatták a processzorok fejlesztését: a 6502 elődjének tökéletesített és sokkal olcsóbb változata volt, mindössze 25 dollárba került darabja a Motorola verziójának 175 dolláros ára helyett. Ez a processzor és továbbfejlesztett változatai a későbbiekben az otthoni számítógépek meghatározó összetevői lettek.

1977-ben Chuck Peddle ötlete volt, hogy a 6502-re alapozva építsenek egy teljes asztali számítógépet. Így született meg mindössze hat hónap alatt a PET (Personal Electric Transactor) elnevezésű számítógép, amely magában foglalta a monitort, a billentyűzetet, és az adatbevitelhez nélkülözhetetlen magnót is. A PET ára 595 dollár volt, és a kezdetekben csak hathetes szállítási idővel vállalták a megrendeléseket, mivel Tramiel nem volt meggyőződve, hogy van-e igény a termékre. A siker hatalmas volt, több millió dollárnyi értékben érkeztek a megrendelések.

A PET egyik nagy hátránya az volt, hogy a gyártási és szállítási nehézségek miatt kénytelenek voltak folyamatosan növelni az árát. A termék 1979-ben nagyobb billentyűzetet és zöld monokróm monitort kapott, és 8, 16 és 32 kilobájtos változatban is kapható volt. A beépített kazettás egység helyett már jóval gyorsabb adatátviteli sebességre képes floppymeghajtót is lehetett hozzá csatlakoztatni. A magas ár és a grafikus megjelenítés hiánya miatt azonban 1978-ra az Apple II és a TRS-80 sorozat mögé szorultak a piacon, így radikális változtatásra volt szükség.

Tramiel kitűzte a célt: olyan színes kijelzős otthoni számítógépet kell alkotni, amelyet 300 dollár körüli áron lehet eladni. A VIC-20 1981-ben került piacra, és valóban nagy siker lett: napi kilencezer darabot gyártottak le belőle. A háromszáz dolláros árat olyan trükkökkel sikerült elérni, hogy például nem járt a géphez monitor, hanem egy TV-kimenettel tudta mindenki a saját készülékére csatlakoztatni. A gyárilag beleépített 5 kilobájtos memória hamar kevésnek bizonyult mindenkinek, aki komolyabban foglalkozott a programozással.

A fejlesztés alatt VIC-40 néven futó utód végül 1982-ben került a piacra 600 dolláros áron, Commodore 64 néven, mivel 64 kilobájt memóriával volt felszerelve. Az új gép 1 MHz-es 8 bites MOS 6510 processzort tartalmazott, és 320x200 pixeles grafikát tudott megjeleníteni. A Commodore 64 a történelem legsikeresebb otthoni számítógépe lett. Különböző adatok szerint összesen 22‒30 millió darab kelt el belőle. A C64 mintájára rövidesen elkészült a világ első hordozható gépe is: az SX64.

Tramiel ekkor váratlanul elhagyta a céget, mint utólag kiderült összerúgta a port a legnagyobb befektetővel, Irvin Goulddal, mivel rendszeresen kihagyta a részvényeseket a fontos döntések meghozatalából. A Commodore innentől megkezdte lassú haláltusáját: Tramiel utóda nem tudott mihez kezdeni a sok hátrahagyott projekttel, számos gép gyártását és fejlesztését leállította. A következő évek során volt pár bíztató próbálkozás, de jó néhány hatalmas bukás is. Végül 1994-ben zárta be hivatalosan kapuit a cég.

Tramiel távozása után megalapította Tramel Technology nevű vállalatot, majd megvásárolta az Atari fogyasztói részlegét a Warnertől, és felvette az Atari Corporation nevet. Tramiel irányítása alatt jelent meg az első 16 bites gép, az Atari ST, amely azonban csak mérsékelt sikert aratott. A céget ezt követően 1995-ig fia irányította, akinek szívrohama után Jack Tramiel rövid időre visszatért a vezetésbe. 1996-ban végül eladta az Atarit a JT Storage nevű vállalatnak. Az egyesült cég teljes sikertelenség után 1998-ban csődbe ment. Tramiel kaliforniai otthonába vonult vissza, és ott élt haláláig.

Jack Tramiel a Commodore révén kulcsszerepet játszott abban, hogy a számítógépek mindenki számára hozzáférhetővé váltak és bekerülhettek az otthonokba. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward