Élesben tesztelik az első érző művégtagot

Egyelőre csak egy hónapra, ideiglenes huzalozással ültetik be a közvetlenül az idegrendszerhez kapcsolódó műkezet, de a fejlesztő csapat szerint két éven belül megkezdődhetnek az előkészületek az első végleges műtétre is. 

Élesben tesztelik az első érző művégtagot

A Lausanne-i Műszaki Egyetemen rövidesen sor kerülhet az első olyan művégtag beültetésére, amely közvetlenül az idegrendszerhez kacsolódik, így a páciens a műkéz segítségével érezni is képes lesz, jelentette be Silvestro Micera az Annual Meeting of the American Association for the Advancement of Science (AAAS) bostoni ülésén. A kutatócsoport 2009-ben már sikeresen végrehajtott egy négyhetes tesztperiódust, amelynek során egy amputáláson átesett beteg singcsonti (ulnaris) és középidegébe (medianus) elektródákat ültettek, majd ezeket vezetékekkel a pácienstől távolabb elhelyezett művégtaghoz kapcsolták.

A kísérlet során kiderült, hogy ha a beteg, az akkor 26 éves Pierpaolo Petruzziello egy tárgy megragadásának érzetére koncentrál, lehetségessé válik a mozdulat végrehajtása pusztán a gondolat által generált idegi jelek művégtagba táplálása révén. Vagyis a páciens képes volt megragadni egy üdítős flakont vagy ökölbe szorítani a kezét. A művégtagra szerelt bőrszenzoroknak köszönhetően Petruzziello továbbá érezte, ha egy tűvel megbökték a műkéz egy pontját, igazolva, hogy az érzőrendszer valóban mindkét irányban megfelelően működik. Néhány napos gyakorlás után a páciens az esetek 95 százalékában képes volt úgy mozgatni a kezet, ahogy akarta.

A következő fázist a művégtag tényleges rögzítése jelenti. Az első tesztalanyról annyit tudni, hogy egy húszas éveiben levő római fiatalember, aki egy balesetben veszítette el alkarjának nagy részét. A beültetendő prototípus a 2009-es változathoz képest fejlettebb érző és mozgató funkciókkal rendelkezik, a korábbi két szenzorzóna helyett immár az összes ujjbegytől a csuklóig szinte minden lehetséges területet telepakoltak szenzorokkal, hogy minél hitelesebbnek érződjön a végtag.

Mint minden szervbeültetés, a művégtag műtéti felhelyezése is kockázatokkal jár, elképzelhető, hogy a szervezet nem fogadja el az elektródák vagy a kéz jelenlétét. Micera azonban reménykedik, hogy nem lesznek nagyobb problémák, mivel úgy véli, hogy a művégtag sikeressége elsődlegesen attól függ majd, hogy mennyiben érzékeli valódi kézként a beteg szervezete. Minél inkább képes az eredetire hasonlító információkat továbbítani az agy felé a kéz, annál valószínűbb, hogy elfogadást nyer, mondta el a szakértő.

Egyelőre ebben az esetben sincs szó teljes és végleges transzplantációról. Az első próbálkozás egy hónapig tart majd, mivel egyelőre a bőrön át vezetik ki a huzalokat, és ezeket ennyi ideig lehet biztonságosan benntartani. A szakértői csapat úgy véli, hogy két éven belül megkezdődhetnek az előkészületek az első végleges beültetésre, és addigra valamilyen állandóbb megoldást találnak a huzalozásra is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward