Elásta a csatabárdot a GlobalFoundries és a TSMC

A két nagy bérgyártó a több éves pereskedést elkerülve 10 évre szóló keresztlicenc-megállapodással tett pontot az ügy végére.

Elásta a csatabárdot a GlobalFoundries és a TSMC

A GlobalFoundries és a TSMC között idén augusztus végén alakult ki egy nagyobb csörte, ugyanis a GlobalFoundries szabadalomsértéssel vádolta meg tajvani riválisát, illetve annak 20 partnerét. A felperes azt szerette volna elérni, ha azoknak a termékeknek, amelyek szabadalomsértő módon készültek, betiltanák a forgalmazását Németország, valamint az Amerikai Egyesült Államok terén. Ezzel együtt persze az anyagi károk megtérítésének igénye is terítékre került, vagyis igen komoly pert kapott a nyakába a TSMC. És partnerei sem lehettek nyugodtak, hiszen ha sikerrel jár a GlobalFoundries, az óriási érvágásnak bizonyulhat számukra is – plusz a vásárlók is elesnének egy csomó népszerű terméktől, ahogy arra korábbi hírünkben már rávilágítottunk.

A válasz természetesen nem maradt el, ugyanis szeptemberben a TSMC is perbe fogta a GlobalFoundries-t, ugyanis szerintük a vállalat 25 különböző szabadalmukat sértette meg, így a köréjük épülő termékek forgalmazásának betiltását szerette volna elérni a TSMC – természetesen kártérítési igénnyel karöltve. Ez a per szintén elég kényesnek ígérkezett, hiszen rengeteg kiemelt fontosságú termék tűnhetett volna el a boltok polcairól, amennyiben a bíróság igazad ad a TSMC-nek.

Galéria megnyitásaSzerencsére a fentiekről most már múlt időben beszélhetünk, ugyanis a felek peren kívüli megegyezést kötöttek, amelyről örömmel számoltak be az elmúlt órák folyamán. A megegyezés lényege, hogy a TSMC és a GlobalFoundries illetékesei keresztlicenc-megállapodást írtak alá, így elérhetik egymás szabadalmait, ami mindkét fél számára előnyösnek bizonyul majd.

Sőt, ez a megegyezés az elkövetkező 10 év folyamán készülő friss szabadalmakra is érvényes lesz, így mindkét fél profitálhat a másik innovációiból, így végső soron mindenki jól jár – a bérgyártók partnerei is. Utóbbiak a döntés értelmében továbbra is hozzáférhetnek a megszokott technológiákhoz, a termékek gyártása pedig zavartalanul folyhat tovább.

A peren kívül egyezség tehát mindenki számára örömteli végkifejletként fogható fel: a gyártóknak nem időt és pénzt fordítaniuk az évekig tartó pereskedésre, a megrendelők zavartalanul vehetik igénybe a felek szolgálatait, és a különböző termékek forgalmazásának betiltásától sem kell tartani, ami a vásárlók számára is pozitívum.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap