Egyesített mintákkal gyorsítanák fel a SARS-CoV-2-tesztelést

Az alapötlet az izraeli Technion kutatóihoz fűződik, de már a magyarországi alkalmazásra is van kidolgozás alatt álló javaslat.

Egyesített mintákkal gyorsítanák fel a SARS-CoV-2-tesztelést

A COVID-19-járvány kapcsán nagy problémát jelent, hogy a potenciálisan hosszúra nyúló lappangási időben a magukat egészségesnek érző fertőzöttek terjesztik a vírust. Azt viszont, hogy ki potenciális fertőzött, csak teszteléssel lehetne megállapítani, az elsősorban erre a célra alkalmazott és legérzékenyebb módszer, a PCR-technológia viszont túlságosan drága, lassú és eszközigényes ahhoz, hogy rövid idő alatt nagy tömegeket lehessen vele letesztelni, ami kulcsfontosságú lenne a gócpontok felderítéséhez és elkülönítéséhez.

Ahogy hétvégi cikkünkben részleteztük, már léteznek engedélyezés alatt álló vagy frissen engedélyezett alternatívák, gyorsabb PCR-módszerek és antitestvizsgálatok, amelyek alkalmasak lehetnek a lakosság szűrésére, de ezeket először le kell gyártani, és biztosan bele fog telni némi időbe, mire eljutnak az alkalmazásig.

Az áthidaló időszakra két irány körvonalazódik, amelyek révén gyorsan képet lehetne kapni egy ország lakosságának fertőzöttségéről. Az egyik megoldás, amelyet Izlandon kezdtek el alkalmazni, és azóta több országban is felvetődött a bevezetése, hogy véletlenszerűen tesztelnek, azaz a tüneteket mutató betegeken kívül az egészségesnek tűnő populációból is beválogatnak a tesztvizsgálatokra, hogy ezáltal világossá váljon, hogy áll a járvány terjedése az országban. Ez ugyanis komolyan befolyásolhatja, hogy milyen további lépések következzenek közegészségügyi szinten.

Izland esetében már február közepén, az első megbetegedés azonosítása előtt megkezdődött a véletlenszerű tesztelés, és a vizsgálatok nagyon fontos eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy honnan érkezett a fertőzés. A szakértők számítottak arra, hogy az Alpokból hazatérő síelők közt lehetnek fertőzöttek, és így is lett. De már ebben a korai időszakban is találtak az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból behurcolt eseteket, ami őket is meglepte.

Galéria megnyitása

Ennél a megoldásnál is pontosabb, és ami még fontosabb, praktikusan használható eredményeket hozhat a COVID-19 kapcsán elsőként az izraeli Technion kutatói által javasolt ötlet. Ez a minták összekeverésén és együttes tesztelésén alapul, és a magyar viszonyokra alkalmazva Glattfelder Tamás közgazdász, Török Ákos informatikus és Vilmos Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos főmunkatársa kezdett kidolgozni egy potenciális tervet.

Az elképzelés lényege, hogy egyszerre tesztelnék több, akár 64 ember összekevert váladékmintáját. A PCR-technológia kellően érzékeny ahhoz, hogy ha van vírus a mintában, azt ilyen körülmények között is kimutatja. Ezt Roy Kishony, az izraeli kutatócsoport vezetője kollégáival igazolta is: a meglévő módszerek és felszerelések révén 64 mintát egyesítettek egyetlen tesztcsőben, úgy, hogy előtte a mintákat egyesével megvizsgálták, és tudták, hogy csak az egyik pozitív közülük. A kevert mintát aztán ismét lefuttatták a PCR-t, és a módszer képes volt kimutatni a vírus jelenlétét.

Az elképzelés az lenne, hogy ilyen módon egyszerre nagyobb csoportokat, lakóközösségeket, munkahelyi közösségeket tesztelnének le, és ha a közös minta pozitívnak bizonyul, vagy egyesével újra letesztelnék a csoport tagjait, vagy ha erre nincs lehetőség, mert túl sok közös minta bizonyul pozitívnak, karantén alá vonnák az egész a csoportot, így biztosítva a vírus elszigetelését a még egészséges populációtól. Ez a folyamat aztán a kellő gyakorisággal megismételhető lenne, és az eredmények ismeretében lehetne változtatni, hogy kell bevezetni vagy fenntartani a korlátozásokat, és hol vált szükségtelenné az elszigetelés.

A módszerrel szignifikánsan gyorsítható lenne a lakosság szűrése, és a terv vélhetően megvalósítható lenne a jelenleg rendelkezésre álló és a jövőben várható erőforrásokból. A magyar szakértők szabadon hozzáférhető tervezetének becslései szerint a metódussal az országban elérhető 200–250 PCR-készülék révén 15 fős csoportos mintákkal nem egészen öt nap alatt, 64 fős minták esetén pedig egyetlen nap alatt le lehetne tesztelni a teljes hazai lakosságot. Ezeket a teszteket aztán 14–30 naponta kellene ismételni az eredményektől függő gyakorisággal, egészen addig, amíg egy gyorsabb és olcsóbb, személyre szabott szűrőmegoldás, illetve egy hatékony védőoltás vagy gyógyszer elérhetővé nem válik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap