Egyenesen a Mars felé tart egy üstökös

A 2013 A1 katalógusjelű üstökös 2014 októberében éri el a vörös bolygót, a közvetlen ütközés esélye egy a kétezerhez, de egy közeli elhaladás során is számtalan érdekességet rögzíthetnek a Marson és annak közelében tartózkodó emberi űreszközök. 

Egyenesen a Mars felé tart egy üstökös

Jövő októberben kivételes élményben lehet része a Mars körül tartózkodó három műholdnak, illetve a vörös bolygó felszínén található két aktív rovernek, és általuk persze az egész emberiségnek. Ekkor érkezik ugyanis bolygószomszédunk közelébe a 2013 A1 katalógusjelű üstökös. A jelenlegi számítások szerint a becsapódás esélye egy a kétezerhez, ami nem tűnik ugyan soknak, de csillagászati szemszögből nézve annál jelentősebbnek számít.

Az üstökös magja 1-3 kilométer átmérőjű, és 56 km/másodperces sebességgel közeledik. „Ha eltalálja a Marsot, 35 millió megatonna TNT felrobbanásának megfelelő mennyiségű energia szabadulhat fel” – mondta el Don Yeomans, a NASA szakértője. Összehasonlításképpen a dinoszauruszok végzetét jelentő kisbolygóbecsapódás a feltételezések szerint körülbelül háromszor ekkora lehetett. Még egy ilyen jelentős esemény sem jelentené azonban a Mars-program végét, ugyanakkor az bizonyosnak tűnik, hogy alapvetően átalakítaná a bolygót.

„Ha bekövetkezik, olyan lesz, mintha egy gigantikus éghajlati kísérletet vizsgálnánk” – mondja Michael Meyer, a Mars-program vezető kutatója. „Egy ilyen becsapódás rengeteg port, homokot, vizet és egyéb anyagot juttatna a légkörbe, ami jóval melegebb, nedvesebb klíma kialakulásához vezetne a mostaninál.” A szakértő szerint a napelemmel működő Opportunity számára nehézségeket okozna ugyan a légkör átlátszóságának romlása, a nukleáris meghajtású Curiosity azonban szinte biztosan épségben átvészelné a megpróbáltatásokat, és működőképes maradna. A légkörbe kerülő anyagok a műholdak számára is gondot okoznának a kezdeti időkben, mivel amíg a por egy kicsit leülepszik, nehezebb megfigyelni a felszínt.

A közvetlen találat valószínűsége kicsi, arra viszont jó esély van, hogy az üstökös közvetlenül a bolygó mellett húz el, ami szintén óriási lehetőségeket rejt tudományos szempontból. A legutóbbi számítások szerint az üstökös körülbelül 300 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót, ami viszont azt jelenti, hogy a Mars belekerülhet az égitest csóvájába. Az üstökös fényessége nulla magnitúdó körül alakul majd, vagyis jóval fényesebb lesz bármelyik Marsról látható csillagnál (a Napon kívül).

Egy közeli elhaladás is számos érdekes jelenséget produkálhat. Egyedi lehetőség adódhat például a légkör és az üstökös csóvájának találkozásának megfigyelésére, intenzív meteoresők lehetnek, és látványos fényjelenségek léphetnek fel az atmoszférában. (A Földdel ellentétben a vörös bolygó mágneses tere nem borítja be az egész égitestet, hanem csak foltokban fedi azt, érdekes „mágneses esernyőket” formálva a felszín felett.)

Az üstökös megérkezésének idejére egy újabb műszerrel bővül a Marsot kutató űrjárművek köre: a bolygó légkörének jellegzetességeit vizsgáló MAVEN 2013 novemberében indul a Földről, és pár héttel az üstökös érkezése előtt éri célját. A szoros időhatár miatt a fő eseményre várhatóan még nem lesz teljesen funkcióképes, de az üstökös légkörre kifejtett tartósabb hatásait már biztosan meg fogja tudni figyelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward