Egy újonnan felfedezett fehérje segíthet a sorvadó izmokon

A Dana-Farber Rákközpont kutatói egy olyan fehérjét azonosítottak, amely testedzés után fokozza az izmok tömegét és erejét. A protein szintjének mesterséges megemelése révén a jövőben megelőzhető lehet a rákbetegek vagy egyéb tartósan beteg páciensek izomvesztése, és talán az időskorral járó izomgyengülés is.  

Egy újonnan felfedezett fehérje segíthet a sorvadó izmokon

A Dana-Farber Rákközpont kutatói egy eddig ismeretlen fehérjét azonosítottak, amely testedzés után fokozza az izmok tömegét és erejét. A szakértők úgy vélik, hogy a protein szintjének mesterséges megemelése révén a jövőben megelőzhető lehet a rákbetegek vagy egyéb tartósan beteg páciensek izomvesztése, és talán az időskorral járó izomgyengülés is.

A fehérjével beinjekciózott egerek izomtömege növekedésnek indult, izomrostjaik pedig erősebbek lettek, a daganatos betegségben szenvedő rágcsálók izmai pedig sokkal jobb állapotban maradtak a protein adagolásának következtében.

Ahogy Jorge Ruas, a kutatás vezetője elmondta, ha módot tudnának találni a fehérje szintjének emelésére az emberi páciensekben is, azzal rengeteg fekvőbetegen és idős emberen tudnának segíteni, illetve a protein révén talán megoldást találhatnak egyes izomsorvadásos kórképek kezelésére is. 

A PGC-1 alfa-4 fehérje a vázizomzatban található, és intenzív testmozgás hatására emelkedik meg a szintje. A protein aztán olyan biokémiai folyamatokat indít be, amelyek erősítik az izmokat és növelik ezek tömegét. A most azonosított fehérje egy korábban ismert protein, a PGC-1 alfa módosult változata, amelyről már eddig is tudták, hogy nem annyira az izomtömeget növeli, hanem az izmok fáradékonyságát csökkenti, vagyis az állóképesség szintjéért felelős. „Nagyon érdekes, hogy egyetlen gén két, egymástól alig különböző fehérjéje felel mindkét mozgásforma hatásaiért” – mondja Bruce Spiegelman kutató.

A PGC-1 alfa-4 két úton is befolyásolja az izmok gyarapodását. A protein szintjének növekedésével fokozódik az IGF1 nevű fehérje aktivitása, ami fokozott izomnövekedést eredményez. A most felfedezett fehérje ugyanakkor elnyomja a miosztatin működését is, amely pedig normális esetben az izomzat növekedésének korlátozásáért felel.

A szakértők több kísérlettel is demonstrálták a protein izomfejlesztő hatásait. A fehérjét vírusok segítségével juttatták be az egerek lábába, és úgy találták, hogy a kezelt állatok izomrostjai már pár nap után 60 százalékos növekedést mutattak, hasonló gyakorlatokat végző, de a kezelésben nem részesülő társaik izomrostjaihoz képest. A nyugalomban tartott állatok közül a proteinnel kezelt egyedek 20 százalékkal erősebbek lettek társaiknál, állóképességük is javult, és jelentősen kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport tagjai. A rákbeteg egerek esetében a kezelés hatására csak 10 százalék volt az izomtömeg-veszteség, szemben a proteinnel nem kezelt állatok 29 százalékos veszteségével.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward