Egy robot is segített oltani a Notre Dame-ot

A Shark Robotics által gyártott Colossus olyan helyekre is be tudja vinni a tűzoltó tömlőket, amelyek az emberi tűzoltóknak túl veszélyesek lennének.

Egy robot is segített oltani a Notre Dame-ot

A 856 éves katedrálist igazi rémálom volt oltani az április 15-én kitört tűzvész során, az épületben ugyanis annak szerkezete miatt szinte lehetetlen volt izolálni a kigyulladó részeket. A tűz így gyorsan elterjedt a tetőszerkezetben, és mire a tűzoltók igazán munkába lendültek volna, a katedrális tornya máris annak jeleit mutatta, hogy rövidesen beleomlik az épületbe, komolyan veszélyeztetve a helyszínen dolgozó több mint 400 tűzoltó életét.

Ekkor döntöttek úgy a mentési szakértők, hogy ideje bevetni a robotot. A Colossus nevű, akár egy telefonról is irányítható szerkezetet 2017-ben dobta piacra a Shark Robotics. A jármű gyakorlatilag egy miniatűr elektromos tank, amely oltás közben ágyú helyett egy nagy átmérőjű tömlőt szegez maga elé. A nagyobb kutya méretű, 500 kilogrammos robot egy tonna teher megmozgatására képes, így olyan erős, hogy az általa vontatott tömlőből akár 250 méterre is ki lehet spriccelni a vizet. A Colossus hő- és vízálló, és gyakorlatilag minden tereppel megbirkózik: 30 centiméteres fokmagasságig felmegy a lépcsőkön, de a 45 fokos emelkedők sem jelentenek akadályt számára.

A robot a nehéz terhek hordozásán és az távoltáson kívül másra is képes: számos szenzorral van ellátva, így folyamatosan méri a hőmérsékletet, és a levegőbe kerülő veszélyes anyagokról vagy a sugárzásról is azonnal riasztani tudja az emberi tűzoltókat. És persze különféle kamerákkal, többek közt éjjellátó készülékekkel is fel van szerelve, megkönnyítve a helyzet felmérését a rossz látási viszonyok között.

A robot moduláris kialakítású, így a katasztrófa jellegétől függően átalakítható, de menet közben is könnyen módosítható. Cyril Kabbara, a gyártó cég egyik alapítója elmondása szerint 30 másodpercen belül mindenféle extra szerszámok nélkül át lehet alakítani a robotot, például oltási módból mentésibe, hogy például egy sérült tűzoltót vigyen biztonságba. A rendszer 10–12 órát képes üzemelni egyhuzamban mindenféle töltés és karbantartás nélkül.

A Notre Dame-ban így a robotot küldték előre a legveszélyesebb részeken, és az gondoskodott a legintenzívebb tűzfészkek oltásáról és az utat elzáró törmelék eltakarításáról is, jelentősen megkönnyítve az emberi tűzoltók dolgát. A Colossus sem volt használható ugyanakkor mindenütt: a padlástérben és a tetőn nem merték bevetni, mert féltek, hogy a sérült szerkezet nem bírná el a robot súlyát. A lángokat április 16-án reggelre sikerült eloltani, és bár a torony és a tető is beomlott, egyetlen ember sem veszett oda oltás közben, amiben nagy szerepe volt az utóbbi két évben a párizsi tűzoltóság közreműködésével tökéletesített robotnak is.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap