Egy napon miniatűr szélturbinákkal tölthetjük mobilunkat

A Texasi Egyetem kutatói mikroszkopikus méretű szélkerekekkel beborított, speciális tokokról álmodnak, amelyek révén a légmozgások energiája a hordozható készülékek számára is kiaknázhatóvá válhat.

Egy napon miniatűr szélturbinákkal tölthetjük mobilunkat

Érdekes elgondolással álltak elő a Texasi Egyetem kutatói: mikroszkopikus méretű szélkerekekkel gondoskodnának kisebb elektronikus készülékeink energiaellátásáról. A szakértők által megálmodott és kivitelezett miniturbinák legszélesebb pontjukon is csak 1,8 milliméteresek, így rengeteg elfér belőlük egy mobiltelefonnyi felületen. Az elképzelés szerint speciális tokokra helyeznék el a miniatűr szélkerekeket, amelyeket aztán a készülék lóbálásával vagy légáramba helyezésével lehetne mozgásra bírni. A generált energia pedig az akkumulátor felé továbbítódna.

A fejlesztők elsődlegesen aprócska robotikus készülékek tervezésével és gyártásával foglalkoznak, így bevett módszereik vannak arra, hogyan lehet ebben a mérettartományban megbízható és időtálló szerkezetek alkotni. A kutatók a tajvani WinMEMS-szel karöltve speciális galvanizáló technikákkal hozzák létre a struktúrák kétdimenziós változatát, amelyből aztán magától összecsomagolódik a kívánt térbeli szerkezet.

Egy penny és az aprócska szélkerekek egyik példánya

A texasi kutatók szerint kisméretű turbinák számos különféle célra felhasználhatók lehetnek. A tavaly szeptemberi laborteszteken remekül vizsgáztak a legerősebb légáramlatokban is, nikkelötvözet alapanyaguk kellően strapabírónak tűnik, és aerodinamikai kialakításuk is nagyon kedvező. A gyártási folyamat meglehetősen olcsó, mivel több ezer szélkereket lehet egy lapra legyártani, így tömeges előállítása sem jelenthet problémát.

A tervezők szerint ilyen módon olcsón állítható elő energia a legkülönbözőbb elektronikus készülékek számára, illetve olyan rendszerek esetében is, amelyek elhelyezkedése nem engedi, hogy nagyobb szélerőművek legyenek a környéken. A több ezer piciny szélturbinát tartalmazó paneleket épületek falára vagy tetejére is el lehetne helyezni, hasonlóan ahhoz, ahogy a napelemeket használjuk napjainkban. Arról egyelőre nem sokat tudni, hogy egy-egy ilyen rendszer mennyi energiát képes megtermelni, de bizonyára lesznek olyan esetek, amikor hasznosnak bizonyulhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward