Egy injekciós tűben is elfér a legújabb minikamera

A Stuttgarti Egyetemen készült optikai rendszer mindennel együtt mindössze 120 mikrométer átmérőjű, és 3 milliméteres fókusztávolsággal rendelkezik.

Egy injekciós tűben is elfér a legújabb minikamera

Egészen apró kamerát fejlesztettek ki a Stuttgarti Egyetem mérnökei, amely megváltoztathatja az orvosi képalkotás és a kémkedés világát is. A német szakértők 3D nyomtatással hozták létre a három lencsés rendszert, amely akár egy 2 hajszálnak megfelelő vastagságú optikai szál végére is felszerelhető. Az új technológiával a remények szerint még az eddiginél is kisebb beavatkozással járó endoszkópos vizsgálatokat lehet megvalósítani. A kamera piciny méretei azt is lehetővé tehetik, hogy ezt adásra is képessé téve önmagában fecskendezzék be a szervezetbe, vagy piciny robotokra szerelve engedjék szabadjára a környezet megfigyelése céljából.

Az additív, azaz rétegről rétegre építkező 3D nyomtatással normál körülmények között még nem lehetséges hasonlóan apró optikai lencséket alkotni, egyrészt ezek mérete, másrészt a nyomtatás pontatlanságai miatt. A német kutatók ezért ehelyett lézersugaras litográfiával munkálták meg a lencsék anyagát, a kívánt formára alakítva ezeket. A módszerrel csak néhány órába telt megtervezni, létrehozni és tesztelni az apró „szemet”, amely rendkívüli optikai tulajdonságokról tett tanúbizonyságot.

Az összetett lencse mindössze 100 mikrométer (0,1 mm) átmérőjű, 3 milliméteres fókusztávolsággal rendelkezik, és a képeket 1,7 méter hosszúságig nyúló optikai szálakon tudja továbbítani. A teljes, 120 mikrométer átmérőjű képalkotó rendszer kényelmesen elfér egy injekciós tűben, így bármely emberi szervbe, és akár az emberi agyba is bejuttatható lehet, de összetett gépi rendszerek is jól vizsgálhatóvá válhatnak általa.

Egy 120 és egy 600 mikrométeres összetett lencserendszer

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward