Egy dél-amerikai macskafajról kiderült, hogy valójában kettő

A déli tigrismacskákat egészen mostanáig egy másik faj, az oncillák (Leopardus tigrinus) tagjainak vélték a kutatók, holott a két faj genetikailag élesen elkülönül, és nem is keverednek egymással.

Egy dél-amerikai macskafajról kiderült, hogy valójában kettő

A macskafélék ugyan híresek arról, hogy rendkívül jó rejtőzködők, a déli tigrismacska azonban talán minden hasonló próbálkozáson túltesz. Képviselőit ugyanis egészen mostanáig egy másik faj, az oncillák (Leopardus tigrinus) tagjainak vélték a kutatók. A két faj egyedeit külső megjelenésükben szinte lehetetlen elkülöníteni: mind a déli tigrismacska, mind az oncilla leginkább egy leopárdmintás házi macskára emlékeztet. Közelebbi vizsgálatok során persze kiderül, hogy a déli tigrismacska egy kicsit sötétebb színű, nagyobb foltokkal, rövidebb farokkal és kerekebb fülekkel rendelkezik, mint rokona, összességében azonban az eltérések olyan aprók, hogy akár egy fajon belüli variációkként is előfordulhatnának.

Genetikai szinten azonban már más a helyzet. Tatiane Trigo és kollégái 115 oncillának vélt macska genomját elemezték, és az analízis során kiderült, hogy a Brazília északkeleti részéről származó egyedek és déli társaik közt olyan jelentős genetikai különbségek mutatkoznak, amelyek eltérő macskafajok közt jellemzőek. És bár mindkét faj tagjai előfordulnak Brazília centrális régióiban, az egyedek meglehetősen hosszú ideje egyáltalán nem keverednek egymással.

Leopardus tigrinus

Az új faj a Leopardus guttulus nevet kapta, és tovább gazdagítja azon állatcsoportok sorát, amelyek esetében két, látszólag egyetlen fajba tartozó egyedről kiderült, hogy valójában eltérő fajok tagjai. Hasonló a helyzet két afrikai elefánt- és két nílusi krokodilfajjal is, illetve minden jel arra mutat, hogy a gyilkos bálnák és a zsiráfok körében is találkozni a jelenséggel.

A macskák esetét tovább bonyolítja, hogy Dél-Amerikában két másik kistestű macskafaj is honos. A Geoffroy-macska (Leopardus geoffroyi) nagyobb és tömzsibb a már leírt faj egyedeinél, foltjai pedig inkább egyszínű pöttyökre emlékeztetnek. Külsőre a csíkos pampamacska (Leopardus colocolo) különül el leginkább rokonaitól. Ahogy neve is jelzi, foltjai inkább csíkoknak látszanak, fülei hegyesek, farka pedig rövid.

Trigo igazolta, hogy az oncillák egyes génjei a pampamacskáktól származnak, és ezek a gének a déli tigrismacskák genomjából hiányoznak. Az oncillák ráadásul a nyílt területeket kedvelik, szemben az erdőlakó déli tigrismacskákkal. Feltehetően az történhetett tehát, hogy a déli tigrismacskák egy csoportja a pampamacskákkal keveredve olyan jellegekre tett szert, amelyek aztán alkalmassá tették őket a füves síkságokon való életre.

Leopardus guttulus

A kutatás során az is kiderült, hogy a Geoffroy-macskák még ma is rendszeresen keverednek a déli tigrismacskákkel Brazília déli részein, ahol mindkét faj képviselői előfordulnak. Ez a terület valóságos „hibrid zóna”, mivel valamilyen mértékben minden egyed a két faj kereszteződésének eredménye.

Kérdéses tehát, hogy meddig tekinthetők ezek két külön fajnak. Trigo szerint jelenleg még biztosan. Genomjuk alapján a két faj fejlődése valamikor az evolúció során szétvált, az utolsó jégkorszak után azonban a déli tigrismacskák populációjában népességrobbanás következett be, és miközben újabb és újabb területeken terjedtek el, összetalálkoztak a Geoffroy-macskákkal is. A két faj tagjai képesek voltak szaporodóképes utódok létrehozására, amit meg is tettek. Továbbra is jelentős genetikai különbségek mutatkoznak azonban azon egyedek közt, amelyek nem a hibrid zónában élnek, így valószínűtlen, hogy maradéktalanul egyetlen fajjá olvadnának össze.

Trigo fő célja a következő időkben a déli tigrismacskák tanulmányozása, amelyekről jelenleg gyakorlatilag semmit sem tudni. Nem tudjuk pontosan milyen életmódot folytatnak, hány példányuk létezik, mennyire veszélyeztettek, mondja a szakértő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward