Egy darabig még nem lesznek önálló sebészrobotok

A várakozásnak a technikai akadályokon kívül komoly bizalmi okai is vannak.

Egy darabig még nem lesznek önálló sebészrobotok

A robotok egyre nagyobb szerepet vállalnak az egészségügyi ellátásban, attól azonban egyelőre nem kell tartani, hogy elveszik az orvosok munkáját. Ennek több oka is van. Johnson & Johnson például az általános bizalmatlanság miatt volt kénytelen felhagyni altatórobotjainak árusításával. Ez utóbbiak egyszerűbb sebészeti beavatkozások során gondoskodtak a páciensek altatásáról, miután azonban az emberi aneszteziológusok lobbizni kezdtek alkalmazásuk ellen, megkérdőjelezve azok biztonságosságát, a kórházak az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) jóváhagyása ellenére is óvakodtak megvenni a berendezéseket.

Számos kórházban persze már jelenleg is alkalmaznak robotokat, ezek azonban olyan rendszerek, amelyek orvosi irányítással működnek. A rovarszerű robotkarokból álló da Vinci rendszerrel például minimálisan invazív beavatkozások hajhatók végre úgy, hogy a sebész a beteg közelébe sem megy, hanem egy irányítóközpontból vezérli a beavatkozást. A másik járhatónak tűnő utat azok a robotok jelentik, amelyek az unalmas, automatikus ismétlést igénylő feladatokat veszik át az orvosoktól, megkönnyítve azok munkáját a hosszú műtétek alatt.

Eddig ezen a téren többnyire csak csontokkal bánó robotok léteztek, a Johns Hopkins és washingtoni Országos Gyermekegészségügyi Központ kutatói azonban nemrégiben egy olyan rendszert mutattak be, amely forradalmasíthatja a lágy szövetekkel kapcsolatos sebészi munkát. A szakértők által kifejlesztett robot ugyanis képes volt összevarrni egy sertés belének átvágott végeit.

A Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) fejlesztői szerint precízebb és egyenletesebb öltésekkel dolgozik a legtapasztaltabb emberi sebésznél is, ugyanakkor tudása igen korlátozott. A műtét során a sebésznek kellett elvégeznie a feltáró vágásokat, ő emelte ki az eltávolítandó bélszakaszt, és szintén ő illesztette össze az egészséges bélvégeket, mielőtt a robot autonóm „varróprogramja” beindult volna.

Peter Kim gyermeksebész, a projekt egyik munkatársa szerint a rendszer leginkább az autók sebességtartó automatikájához, a tempomathoz hasonlítható: ha egyenesben van a műtét, és automatizálható megoldásokra van szükség, a sebész bekapcsolja a robotot, de szó sincs arról, hogy az önállóan, emberi felügyelet nélkül dolgozna. A STAR a varráson kívül más tevékenységekre, vágása és kauterizálásra is képes, és igazi újdonsága nem a hardverben, hanem a szoftverben rejlik. A robot különlegessége, hogy a rászerelt kamerának köszönhetően képes térben „látni” azokat lágy szöveteket, amelyekbe előzőleg fluoreszcens kontrasztanyagot fecskendeztek, és ezért tud olyan precízen, az orvosokat meghaladó pontossággal varrni.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a robotikus rendszerek orvosi alkalmazásának elterjedésében kulcsszerepet játszik, hogy mit fogadnak el az emberi doktorok, és mit nem. A Johnson & Johnson ezen a ponton hibázott, mivel helyettesíteni akarta az altatóorvost ahelyett, hogy egy olyan technológiával állt volna elő, amely segíti a doktorokat abban, hogy hatékonyabbak legyenek.

A Mazor Robotics fejlesztői ráéreztek erre: a cég olyan robotikus rendszereket gyárt, amelyek segítenek a sebészeknek annak betájolásában, hogy a gerinc melyik részébe fúrják be a műtétek során a csavarokat. A fúrást elvileg maga a robot is el tudná végezni, de az orvosok azt preferálják, ha a munka ezen részét maguk hajthatják végre, mivel úgy gondolják, hogy egyelőre ügyesebbek ebben. Christopher Prentice, a cég igazgatója szerint ezen a területen különösen fontos a fokozatosság, és az, hogy az új technológia valóban hozzátegyen a meglévő módszerekhez, ne pedig leváltani próbálja azok eddigi művelőit. Bizalmat építeni ugyanis csak a közös munka során lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward