Egy csillag születését kapta lencsevégre az ALMA

Az 1400 fényévnyire található égitest látványos gázkilövellései közel 144 ezer km/órás sebességgel hagyják el a csillagot, és ahogy az anyagsugár beleütközik az égitestet körülvevő gázfelhőbe, azt is fénybe borítja. 

Egy csillag születését kapta lencsevégre az ALMA

A chilei ALMA távcső fantasztikus felvételeket készített egy csillag létrejöttéről. A csillagkeletkezés során a protocsillagok akkréciós korongjára merőleges poláris jetek úgynevezett Herbig-Haro objektumokat hoznak létre. Ahogy a 8–12 ezer Kelvin hőmérsékletű, ionizált gáz beleütközik a csillagközi gáz sűrűbb régióiba, ez utóbbi is felizzik. Egy ilyen jelenséget kapott tehát lencsevégre a világ legnagyobb rádióteleszkópja, eddig sosem látott részletekre derítve fényt a csillagok születésével kapcsolatban.

Az 1400 fényévnyire található égitest látványos gázkilövellései közel 144 ezer km/órás sebességgel hagyják el a csillagot, és ahogy az anyagsugár beleütközik az égitestet körülvevő gázfelhőbe, azt is fénybe borítja. A fotó bal oldalán rózsaszínben és lilában pompázó anyagkilövellés részben a Föld irányába tart, a jobb oldalon látható narancsos-zöldes jet pedig távolodik tőlünk.

Ahogy a kutatók elmondták, az ilyen részletességgel először észlelt folyamat megszokott velejárója az alacsony tömegű csillagok formálódásának. A dolog érdekessége, hogy ebben a konkrét esetben az egyik poláris jet szinte azonnal beleütközik a csillagközi gázfelhőbe, míg a másik oldali „megszökik” a felhőn keresztül. Ez pedig különösen alkalmassá teszi rendszert annak tanulmányozására, hogyan hat a létrejövő égitest csillagszele arra az anyagfelhőre, amelyben formálódni kezdett.

Az ALMA érzékeny műszereivel öt órán keresztül gyűjtötte az adatokat az eseményről, így első alkalommal sikerült rögzítenie a bolygónkkal ellentétes irányba mutató, második jetet is, amelyet rendszerint elfed az újszülött csillagot körülvevő por és gáz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward