Egérembriók első napjait vették videóra

Egy új mikroszkóp révén lépésről lépésre követhető, hogyan lesz a megtermékenyített petesejtből osztódások eredményeként gömbölyű blasztociszta.

Egérembriók első napjait vették videóra

Egy újfajta mikroszkópos technológia segítségével az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársai minden korábbinál részletesebb betekintéstnyertek az egérembriók fejlődésének első három napjába. A módszer révén a kutatók lépésről lépésre, és sejtről sejtre követni tudták, ahogy a megtermékenyített petesejtből osztódások eredményeként kialakul a gömbölyű blasztociszta, amely aztán megtapad a méhben. A folyamatot filmre is vették.

Az emlős embriók általában nagyon érzékenyek a nagyfelbontású mikroszkópok által használt erős fényre, a fénylap mikroszkópia (LSFM) alkalmazása során azonban egyszerre mindig csak az embrió egy vékony szeletkéje kerül megvilágításra egy rövid időre, így minimalizálódnak a káros hatások. A labor munkatársai által továbbfejlesztett mikroszkóppal ráadásul egyszerre több embrió is megfigyelhetőmiközben stabil hőmérsékleten, táptalajon fejlődnek. Ilyen módon a kutatók könnyebben eldönthetik, hogy mik számítanak egyéni sajátságoknak a fejlődés ezen korai szakaszában, és melyek azok az általános mintázatok, amelyek minden egészséges embrióban megtörténnek.

A kutatócsoport legfrissebb vizsgálataiból például kiderült, hogy az első sejtdifferenciálódásra akkor kerül sor az egerek fejlődése során, amikor az embriót alkotó sejtek száma nyolcról tizenhatra növekszik. Míg a fenti felvételen címkézés nélkül, a lentin színekkel megjelölve látható, ahogy ezen lépés során a legtöbb sejt úgy osztódik, hogy az egyik leánysejt (piros) a gömb belsejébe kerül, és a továbbiakban ezekből az egér teste fejlődik ki, míg a másik leánysejt (kék) kívülre vándorol, és ezekből áll össze később a méhlepény.

Az új mikroszkóppal pontosan nyomon követhető, hogy a legkorábbi osztódások során létrejött sejtek utódai később hova kerülnek. A módszerrel a kutatók szerint emberi embriók is vizsgálhatók lehetnek, így talán rövidesen választ kaphatunk arra a sokat vitatott kérdésre, hogy az emberi egyedfejlődés során pontosan mikor kezdenek különböző sejttípusokká differenciálódni a sejtek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward