Eddig remekül vizsgázott a SpaceX személyszállító űrhajója

A Crew Dragon a szombati startot követően tegnap sikeresen hozzácsatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Eddig remekül vizsgázott a SpaceX személyszállító űrhajója

Az utóbbi pár évben a SpaceX az újrafelhasználható rakéták és a ISS-re irányuló teherszállítmányok mesterévé vált. Tavaly több mint 20 kilövést abszolváltak, a startok után épségben visszahozva a felszínre a Falcon–9 első fokozatát is. A cégnek állandó szerződése van a NASA-val, amelynek keretében rendszeresen visznek utánpótlást az űrállomásra, és hoznak vissza onnan terheket a Földre.

A szombati indítás azonban már egy következő fázisról szólt, ami a magánűrrepülést illeti: először indult el az ISS felé egy magáncég emberszállításra szánt űrhajója. Bár a Crew Dragon első tesztútján utasokat még nem, csak egy űrruhába öltöztetett bábut és utánpótlást szállít, a küldetés ugyanazon lépések szerint zajlik, mint a jövőben, már emberekkel a fedélzeten várható.

A tesztrepülés legjobban várt és legkockázatosabb manőverére a tegnapi nap folyamán került sor, ekkor dokkolt ugyanis az űreszköz az űrállomáshoz, amelyen jelenleg három emberi űrhajós tartózkodik. Míg a Dragon teherszállító változatát az ISS megközelítése során egy robotkar kapja el, és irányítja a megfelelő zsiliphez, a személyszállító űrhajó esetében másként tervezték meg a folyamatot. Itt ugyanis az űreszköz rendszerei végzik az irányítást, és bár az ISS fedélzetén tartózkodók kiegészítő információkkal láthatják el a Crew Dragon számítógépeit, a megközelítést és a dokkolást az űrhajó rendszerei önállóan végzik.

A dokkolás előkészítése egyébként az űrállomáson is komoly előkészületeket igényelt. A csatlakozó részt, amelyhez a jövőben a Dragonhoz hasonló űreszközök kapcsolódnak, 2016-ban szállította fel a SpaceX egyik teherszállító járműve. Ezt aztán az űrhajósok szerelték fel, miközben az ISS áramhálózatát és szellőzését is átalakították, hogy az űrhajóba is jusson elég levegő és áram, ha összenyitják az állomással.

A Crew Dragon a szombati start után 18-szor kerülte meg a Földet, mire utolérte az űrállomást. A végső megközelítés során aztán először egy tolatómanővert is tesztelt, amellyel vészhelyzet esetén a dokkolás előtt el lehet távolítani a két űreszközt egymás közeléből. Aztán nem sokkal vasárnap dél előtt a Dragon hozzákapcsolódott az űrállomáshoz, amelyet nyolc év után először látogatott meg az Egyesült Államokban készült, személyszállításra alkalmas űreszköz.

A csatlakozás után pár órával aztán az ISS jelenlegi legénysége kinyitotta a Dragon ajtaját, hogy megvizsgálják az űrhajó belsejét, és különféle méréseket végezzenek. A küldetés tehát eddig remekül halad, de még nincs vége. A Crew Dragon egy hetet tölt az űrállomáson, ami alatt folyamatosan monitorozzák, mennyire bírja az űrt, illetve kipakolják a rakományt, és bepakolják a Földre hazaküldendő dolgokat.

A Dragon végül visszatér a Földre, és a leszállás során különösen izgalmas lesz, hogy bírják a strapát az ejtőernyők, ezeket ugyanis a NASA még nem minősítette személyszállításra alkalmasnak. Ha ez a rész is rendben megy, a SpaceX és a NASA részéről is további vizsgálatok és tesztek következnek, utána pedig, talán még idén, élő emberek is felülhetnek az új űrhajóra Ripley, a bábu helyett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap