Ebolakörkép

A fertőzöttek száma már 8000 fölött van, és az elmúlt napokban már Afrikán kívül megfertőződött betegeket is diagnosztizáltak.

Ebolakörkép

Ahogy az ebolajárvány tovább tombol Nyugat-Afrikában, világ többi részéről is egyre nagyobb figyelem irányul a térségre. Az aggodalom Afrikán kívül sem alaptalan: pár órával ezelőtt érkezetta hír, hogy a járvány első Egyesült Államokban diagnosztizált halálos áldozatával érintkezésbe került egészségügyi dolgozók közül az első után újabb nővért diagnosztizáltak a betegséggel.

Még ijesztőbbnek tűnik a helyzet, ahogy egyre több részletre derül fény a Libériából texasi családtagjait látogatni érkező Thomas Eric Duncan történetéből, amelyből az derül ki, hogy a jelenleg alkalmazott szűrővizsgálatokon nagyon is át lehet csusszanni, illetve az sem túl biztató jel, hogy a Duncant felvevő kórház láthatóan egyáltalán nem állt készen arra, hogy esetleg ebolás beteg kerülhet hozzájuk. Az október 8-án elhunyt férfi családja által közzétett orvosi dokumentumokból az derül ki, hogy Duncant szeptember 25-én, amikor magas lázzal és komoly gyomorfájdalmakkal először orvoshoz fordult, annak ellenére hazaküldték a helyi kórházból, hogy a felvétel során kiderült, öt nappal korábban Afrikából érkezett Texasba.

Az iratok alapján először szeptember 28-án merült fel annak lehetősége, hogy esetleg ebolás lehet az időközben mentővel kórházba szállított beteg, az ezt megerősítő tesztet pedig 30-án kapták kézhez az orvosok. A becslések szerint az első tünetek megjelenése és a karantén elrendelése között a férfi 80−100 emberrel kerülhetett közvetlen vagy közvetett, de fertőzést lehetővé tevő kapcsolatba. Az azonosított kapcsolatok mindegyikének állapotát folyamatosan figyelik a diagnózis megállapítása óta, különösen azt a 10 embert, akiknél magas fertőzési kockázatot állapítottak meg. Közéjük tartoznak az elhunyt amerikai családtagjai, a férfit kórházba szállító három mentős, illetve a kórház több alkalmazottja is.

A megfigyelés október 10-én hozta meg első szomorú eredményét, amikor a Duncant kezelő nővérek egyike, a 26 éves Nina Pham belázasodott. Rögtön izolációba helyezték, és 11-én megszületett a diagnózis is: Pham lett az első beteg, aki az Egyesült Államok területén belül fertőződött meg ebolával. Október 14-én egy másik nővér, Amber Jay Vinson is belázasodott, és az előzetes tesztek alapján ő is ebolával fertőzött. A helyzetet súlyosbítja, hogy a CDC október 15-én tett bejelentése szerint Vinson hétfőn, vagyis a tünetek megjelenése előtt egy nappal Clevelandből repülővel tért vissza Texasba. A járványügyi hatóság a következő körben azt 132 utast helyezi megfigyelés alá, akik a legújabb amerikai beteggel egy gépen utaztak.

Időközben arra is fény derült, hogy Duncan hogyan fertőződhetett meg. A Libéria fővárosában élő férfi főbérlője ágynak esett, és mivel állapota gyorsan komolyra fordult, szeptember 15-én mentőt próbáltak hívni hozzá. Nem jártak sikerrel, így Duncan és a család néhány tagja taxival vitte be a kórházba a beteget. Miután a súlyos állapotú pácienst ágyhiány miatt elutasították, Duncan maga cipelte vissza a hölgyet otthonába, ahol röviddel később elhunyt.

Az amerikai eset azonban nem az első Afrikán kívüli fertőzés: pár nappal Nina Pham diagnózisa előtt ugyanis belázasodottaz egyik Spanyolországba evakuált, azóta elhunyt szerzetest kezelő nővérek egyike. María Teresa Romero Ramost Madridban kezelik, és a vele kapcsolatba került személyek közül 50 fő állapotát monitorozzák, 10 személyt, köztük a beteg férjét pedig izolációban tartanak. A jelentések szerint Ramos állapota jelentősen rosszabbodott az elmúlt napokban.

A történtek a kétségbeejtő afrikai helyzeten kívül arra is rávilágítanak, hogy a fejlett országok sem állnak helyzet magaslatán, ami a járvány kezelését illeti. Márpedig a szituáció egyre rosszabb lesz, és várhatóan a következő hetekben egyre több beteg bukkan fel Afrikán kívül is. A diagnosztizált ebolások száma 3−4 hetente megduplázódik, jelenleg 8000 főről tudunk, akik biztosan fertőzöttek, ugyanakkor a WHO szakértői biztosak abban, hogy ennél sokkal több beteg van, akik nem kerültek regisztrálásra. A hosszabb távú előrejelzések során a járványügyi szakértők a legsúlyosabban érintett ország, Libéria esetszámát például a helyi tapasztalatokra alapozva 2,5-ös szorzóval veszik figyelembe, vagyis amit látunk az valóban csak a jéghegy csúcsa.

A fertőzöttek közel fele hal bele a kórba. Különösen magas kockázati csoportot képviselnek az egészségügyi dolgozók: október 8-ig 416 orvos és nővér fertőződött meg, és közülük 233-án hunytak el. Bár egyes hírek szerint az epicentrumot jelentő három országban enyhén lassulni látszik a járvány terjedése, az egyre megbízhatatlanabb jelentések miatt egyáltalán nem biztos, hogy így van. És még ha tényleg lecsengőben van is az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, abban mindenki egyetért, hogy mielőtt ténylegesen sikerülne megfékezni, sokkal rosszabbá válhat a nyugat-afrikai helyzet. (A mellékelt infografikákat a Nature folyóirat munkatársai állították össze.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward