E-könyv piac: rögzített árak?

Az Apple és öt e-könyv kiadó ellen kezdett vizsgálatot az Európai Bizottság az antitröszt törvények megsértésének gyanújával.

E-könyv piac: rögzített árak?

Az Apple és öt e-könyv kiadó ellen kezdett vizsgálatot az Európai Bizottság az antitröszt törvények megsértésének gyanújával. Az érintett kiadók a Hachette Livre, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Penguin és a Macmillan. A PricewaterhouseCoopers januári jelentése szerint az európai e-könyv eladás stagnál, a kevés nem angol nyelvű cím, valamint a kiadók és a viszonteladók által rögzített árak miatt.

Joaquin Almunia, a trösztellenes eljárások vezetője elmondta, hogy mindenképp kivizsgálják, hogy történtek-e illegális megállapodások a háttérben a verseny megakadályozására. Az angol Office of Fair Trading ezzel párhuzamosan abbahagyta február óta tartó nyomozását az ügyben, és átadta a lehetőséget az EB képviselőinek.

Közben az Egyesült Államok Igazságügyi Hivatala is nyomozást kezdeményezett az e-könyvek árával kapcsolatosan. A szóvivő nem fejtette ki, hogy mely vállalatokat vizsgálják ki, de azt elmondta, hogy közösen dolgoznak az ügy felderítésén az EB szakértőivel. Egy szerdai meghallgatáson a Google keresőmotorok közti monopol helyzetének kivizsgálására is javaslat történt.

Bár mind az Igazságügyi Hivatal, mind a Szövetségi Kereskedelmi Tanács tudatosabban ügyel az antitröszt törvények betartatására, többen úgy gondolják, hogy az amerikai és a nemzetközi cégek még mindig elképesztő jogsértéseket úsznak meg. A Google például már számtalanszor akadályozta büntetlenül a szabad verseny kialakulását, véli egy demokrata képviselő.

A személyiségi jogok és az adatbiztonság védelmének kivizsgálását is szorgalmazzák az érintett cégek esetében. Amióta a Google 2008-ban megvásárolta a DoubleClick reklámcéget, sokadszorra merülnek fel hasonló gyanúk a vállalattal kapcsolatban.

A fogyasztók bizonyos mértékig hozzáférhetővé teszik személyes adataik és érdeklődési körük egy részét, hogy cserébe használhassák az online szolgáltatásokat. A törvényhozók feladata az egyensúly megtalálása és biztosítása ebben a leosztásban, vélik a képviselők.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward