Shop menü

DINAMIKUSAN NÖVEKSZIK AZ INTEL VIDEOKÁRTYAPIACI RÉSZESEDÉSE – LÁTSZÓLAG MÁR UTOL IS ÉRTE AZ AMD-T

Az eredmények igencsak érdekesek, de azért van némi bizonytalansági faktor is bennük – mindjárt ki is fejtjük, miről van szó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Dinamikusan növekszik az Intel videokártyapiaci részesedése – látszólag már utol is érte az AMD-t

A Jon Peddie Research elemzői nemrégiben mutatták meg, hogyan teljesített a GPU piac az elmúlt év negyedik negyedévében, azóta pedig elkészültek egy másik statisztikával, ami viszont már csak és kizárólag a dGPU szegmenssel foglalkozik, vagyis az asztali számítógépekbe, noteszgépekbe, illetve beágyazott rendszerekbe készített videokártyák forgalmát szemlélteti. Meglehetősen érdekes fejlemény történt ezen a területen, ugyanis az AMD piaci részesedése a jelek szerint hatalmasat esett éves szinten, az Intel pedig elég komoly részesedés-növelést hajtott végre. Az Nvidia közben nevető harmadikként továbbra is magabiztosan őrzi domináns pozícióját.

A teljes képet nézve az látszik, hogy a három piaci szereplő, vagyis az Intel, az AMD és az Nvidia összesen 13 millió videokártyát szállítottak le a 2022-es esztendő negyedik negyedévében. A 2021-es esztendő negyedik negyedévéhez képes lényegében felére esett vissza a videokártyák forgalma, akkoriban ugyanis még 26 millió terméket sikerült leszállítani. A GPU piaci adatok alapján a csökkenés ténye persze nem meglepő, ám a mértéke már annál inkább érdekes.

Galéria megnyitása

A piaci részesedések terén elmondható, hogy az Nvidia továbbra is vezető pozícióban foglal helyet a maga 82%-os eredményével, de ez nem is túl nagy csoda, hiszen ez az egyik legfőbb üzletága a vállalatnak. Az AMD ezzel egy időben a korábbi 18%-os piaci részesedésének felét elveszítette, így a negyedik negyedév folyamán már csak 9%-os értéket tudott felmutatni. Ezzel egy időben az Intel az egy évvel ezelőtti 5%-ról lényegében az AMD szintjére, vagyis 9%-ra növelte piaci részesedését, viszont a történetben van egy kis csavar. Az elemzők az Intel pénzügyi eredményeiből, az átlagos értékesítési árak alapján számolták vissza, mennyi Intel videokártya fogyhatott, majd a részesedést is ehhez a „puha adathoz” igazították. Van némi bizonytalanság a konkrét számokban, igazából nagy az esély rá, hogy az AMD még mindig az Intel előtt foglal helyet ezen a téren, ám túl nagy különbség tényleg nem nagyon lehet közöttük.

Az Intel a jelek szerint sikeresnek tűnik a videokártyák szegmensében, már ami a leszállított termékek mennyiségét illeti. A vállalat elég régi motorosnak számít a GPU piacon, ugyanis már 1998-ban bemutatta első videokártyáit, igaz, a teljesítménnyel voltak problémák, ennek megfelelően nem is erőltette a vezetés a folyatást. Nem sokkal később viszont előrukkoltak az integrált videó vezérlőkkel, amelyek az idők során a processzorba költöztek. A videokártyák szegmensében az Intel Iris Xe Max volt a második belépő az említett 1998-as sikertelenséget követően, majd megjelentek az Arc sorozatú modellek is némi csúszást követően, ezek pedig már szélesebb körben is elérhetővé váltak, megindulhatott a piaci részesedés növelése.

Érdekes lesz a piaci részesedések további alakulása, remélhetőleg a következő statisztikákból már pontosabb kép is kirajzolódhat. Az biztos, hogy mivel az Intel már nemcsak a noteszgépek, hanem az asztali számítógépek piacán is kínál videokártyákat, a leszállított dGPU alapú termékek aránya növekszik, ez pedig a piaci részesedés növekedését is eredményezi.

Frissítés:

Az Intel pénzügyi jelentése a jelek szerint megtréfálta az elemzőket, ugyanis a Ponte Vecchio GPU-k forgalmát is a CCG csoportnál tüntették fel. További részletek új hírünkben olvashatóak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére