Shop menü

ELSZÁMOLTÁK AZ ELEMZŐK AZ INTEL VIDEOKÁRTYA-PIACI RÉSZESEDÉSÉT, EGYELŐRE NINCS VESZÉLYBEN AZ AMD POZÍCIÓJA

Úgy tűnik, nagyjából 60 000 darab Ponte Vecchio GPU-t is tartalmazott a klienspiaci összesítés, ami érthető módon félrevitte az elemzők számításait.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elszámolták az elemzők az Intel videokártya-piaci részesedését, egyelőre nincs veszélyben az AMD pozíciója

A Jon Peddie Research nemrégiben publikált elemzése elég nagy figyelmet kapott, ugyanis a vállalat szakembereinek számai azt mutatták, az Intelnek sikerült utolérnie az AMD-t, már ami a leszállított videokártyák számát illeti, ez pedig nagy szó, hiszen nagyjából két év alatt érte el ezt az eredményt a cég. A konkrét asztali videokártyák szállítása ugyan tavaly indult, ám már előttük is volt olyan dGPU alapú termék, ami növelte a negyedéves számokat. A JPR vezetője az adatok publikálásakor nem rejtette véka alá, az átlagos értékesítési árakkal osztották el az illetékes divízió teljes árbevételét, ennek megfelelően nem teljesen pontos a szám, ezt korábbi hírünkben említettük is.

Azóta kiderült, hogy az Intel számai megtréfálták az elemzőket, ugyanis a korábban közölt 9%-os piaci részesedés igazából „csak” 6%-ot tesz ki, hiszen az előző számításban benne voltak az adatközpontokba szánt Ponte Vecchi GPU-k is, ami jelentősen torzította az árbevételt, és így a végső eredményt is.

Galéria megnyitása

A számokat korrigálva megszületett a végleges kép, ami igazából még mindig csak egy becslésnek tekinthető, hiszen az Intel nem osztott meg pontos számokat. Mivel azonban most már csak a konzumerpiaci videokártyákat tartalmazza az adat, ez a becslés sokkal pontosabb, mint az előző. Az Intel tehát az elmúlt év utolsó negyedévében összesen 6%-os, az AMD 9%-os, az Nvidia pedig 85%-os piaci részesedéssel rendelkezett az említett időszakban a videokártyák szegmensében. A teljes piac összesen 13 millió dGPU-t szállított le az asztali számítógépekhez és a noteszgépekhez.

Galéria megnyitása

A hibát az okozta, hogy az Intel eddig a dGPU piaci árbevételeit az Accelerated Computing Systems and Graphics Group nevű divízióhoz sorolta, ám az elmúlt év negyedik negyedévétől kezdve ez a részlet ketté lett osztva, azaz létrejött a Client Compute Group, ami a klienspiaci termékeket tartalmazza, valamint a Data Center and AI Group, ami már a szerverekbe és adatközpontokba készített termékeket tömöríti.

Az Intel dGPU piaci kínálata eléggé szerteágazó lett az utóbbi időszakban, hiszen az Arc Alchemist sorozat mellett a média streamelésre és távoli renderelésre gyártott Flex Series videokártyák is megjelentek, míg a Data Center GPU Max sorozat is elrajtolt, ami korábban Ponte Vecchio kódnév alatt futott.

Galéria megnyitása

Az elemzők a fenti váltás miatt azt feltételezték, hogy a klienspiaci dGPU eladásokat a CCG csoport számai tartalmazzák, míg az adatközpontokba szánt termékek a DCAI csoport számaiban szerepelnek. Ehhez képest úgy tűnik, a CCG csoporthoz adták azt a 60 000 Data Center GPU Max sorozatú dGPU-t is, ami az Aurora szuperszámítógép-fürthöz szükséges, és amelyeket az elmúlt év negyedik negyedévében le is szállítottak. Ez az árbevétel jelentősen megemelte a CCG csoport számait, amit furcsának találtak az elemzők, így a 60 000 Data Center Max GPU számait kivonva látszólag helyre is állt a rend.

Az elemzők szerint az Intel vezetése ezzel a lépéssel nem félrevezetni akarta az iparágat, mindössze úgy gondolhatták: a dGPU az dGPU. Ez igazából így is van, ám ha már két részre bontották az AXG-t, az árbevételeket is illett volna ennek megfelelően két részre bontani, hogy tisztább legyen a kép az iparág számára is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére