Shop menü

ÉVES SZINTEN ÓRIÁSI, 38%-OS CSÖKKENÉS MUTATKOZIK A PC-S GPU-K ÖSSZESÍTETT SZÁLLÍTÁSI MUTATÓJÁBAN

Ekkora visszaesésre legutóbb 2011 folyamán volt példa.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Éves szinten óriási, 38%-os csökkenés mutatkozik a PC-s GPU-k összesített szállítási mutatójában

A Jon Peddie Research elemzői publikálták legfrissebb munkájukat, amelyből kiderül, hogyan teljesített a GPU piac az elmúlt esztendő utolsó negyedévében. Mind éves szinten, mind pedig negyedéves szinten csökkenés képe rajzolódik ki, ráadásul elég komoly mértékről van szó mindkét esetben.

Galéria megnyitása

A számok alapján 2022 negyedik negyedévében mindössze 64,2 millió GPU-t tudtak leszállítani a piaci szereplők, ami éves szinten 38%-os visszaesést jelent. Az asztali GPU-k szegmensében ennél szerényebb, mindössze 24%-os volt a csökkenés mértéke, a noteszgépek piaca azonban meredekebb esést produkált, hiszen ott már 43%-os visszaesés látszik.

Ezek a számok az elmúlt 11 év tekintetében a legrosszabbaknak tekinthetőek, 2011 óta nem mutatkozott ekkora mérséklődés e szegmensben. Az AMD piaci részesedése éves szinten 0,4%-kal nőtt, míg az Intel esetében 1,1%-os csökkenés mutatkozik, az Nvidia pedig 0,68%-os növekedést könyvelhetett el.

Galéria megnyitása

A negyedéves teljesítményt vizsgálva az látszik, hogy a szállítási mutató 15,3%-kal esett vissza az előző, vagyis 2022 harmadik negyedévéhez képest. Negyedéves szinten az AMD szállítási mutatója 12,7%-kal esett vissza, míg az Intelnél 16,5%-os, az Nvidiánál pedig 11,7%-os csökkenés mutatkozik.

További érdekes adalék, hogy a PC piac negyedéves szinten 17,4%-kal, éve szinten pedig 35,3%-kal csökkent. Az asztali videokártyák esetében látszik némi pozitívum, ugyanis a harmadik negyedévhez képest 7,8%-kal nőtt a forgalmuk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére